Da li su na jesen mogući nemiri?

Francuska penzijska reforma odstupa od plana

SvetVesti

8.6.2021 16:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Francuska penzijska reforma odstupa od plana Francuska penzijska reforma odstupa od plana
Povlačeći meru koju je obećao kada je došao na funkciju, francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) priznao je da se njegove planirane penzijske reforme... Francuska penzijska reforma odstupa od plana

Povlačeći meru koju je obećao kada je došao na funkciju, francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) priznao je da se njegove planirane penzijske reforme ne mogu odvijati onako kako je planirano nakon krize COVID-19, prenosi Reuters.

Makronovo obnavljanje skupog francuskog penzijskog sistema, koje je ključno za fleksibilno tržište rada, razbesnelo je sindikate i podstaklo štrajkove u transportu, da bi kasnije bilo odloženo zbog pandemije koronavirusa.

„Ne mislim da prvobitno predviđena reforma ne može da se nastavi kao takva“, izjavio je Makron novinarima.

Reforma francuskog penzijskog sistema, koja košta vladu 14 odsto ekonomske proizvodnje, bila je jedno od ključnih Makronovih predizbornih obećanja pre njegovog izbora 2017. godine.

U susret novim predsedničkim izborima koji treba da budu održani u proleće 2022. godine, Makron mora da odluči da li će rizikovati da nastavi reformu ili će ponuditi novi reizbor, iako je već napravio neke ustupke sindikatima. Svako dalje prolongiranje reforme do glasanja 2022. godine moglo bi umanjiti zabrinutost sindikata i birača, ali i time se dovodi u rizik njegov kredibilitet kao ekonomskog reformatora.

Plan reformi obuhvatio je pomeranje starosne granice za odlazak u penziju za dve godine, zamenu desetina sektorskih režima univerzalnim sistemom zasnovanim na bodovima i ukidanje režima u državnim železnicama, komunalnim preduzećima i drugim industrijama u kojima neki radnici imaju pravo da se penzionišu sa punom penzijom pre prosečne starosne granice za penzionisanje od 62 godine.

Predsednik je naveo da će razmotriti mogućnost ekonomskog oporavka i stabilnost javnih finansija zemlje pre nego što donese konačnu odluku, što će, kako je izjavio učiniti najkasnije do leta. Ovim reformskim planom država bi povećala beneficije za starije osobe kojima je potrebna nega. Francuska ne bi morala da plaća za čuvanje starih u njihovim domovima „ako nismo uspeli da u svoje finansije unesemo više vedrine i bez povećanja poreza. Za mene postoji veza sa pitanjem penzijske reforme“,  izjavio je Makron.

Sindikati su na Makronove primedbe reagovali oprezno.

Članica CGT sindikata CGT Katrin Peret (Catherine Perret) koja je bila umešana u pregovore sa vladom, izjavila je za Reuters da se brine da bi vlada mogla da pokuša da spoji delove penzijske reforme sa reformom naknada za starije osobe. Pregovarač CFDT sindikata koji podržava reforme Fredrik Sev (Frederic Seve) izjavio je da je ohrabren Makronovom izjavom i navodi da ne bi bilo sigurno kada bi predsednik ubrzao reformu uoči glasanja sledeće godine.

„Ne bi bilo dobro da na jesen počnu nemiri zbog penzija“, izjavio je Sev.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...