Zahuktava se spor oko prava na ribolov oko Džersija

Francuski ribari najavili protestnu blokadu, a dva broda Kraljevske mornarice patroliraju

EUVesti

6.5.2021 09:26 Autor: Julijana Vincan 0

Francuski ribari najavili protestnu blokadu, a dva broda Kraljevske mornarice patroliraju Francuski ribari najavili protestnu blokadu, a dva broda Kraljevske mornarice patroliraju
Kraljevska mornarica Ujedinjenog Kraljevstva poslala je dva patrolna broda da kruže oko ostrva Džerzi u kanalu Lamanš zbog najave francuske blokade usled spora oko... Francuski ribari najavili protestnu blokadu, a dva broda Kraljevske mornarice patroliraju

Kraljevska mornarica Ujedinjenog Kraljevstva poslala je dva patrolna broda da kruže oko ostrva Džerzi u kanalu Lamanš zbog najave francuske blokade usled spora oko prava na ribolov nakon Bregzita (Brexit).

Francuska je zapretila da će isključiti struju na ostrvu koje je prošle nedelje počelo da izdaje dozvole francuskim brodovima po novom sistemu, po kojem su imali pravo na ribolov i pre Bregzita. Ovo ostrvo ne spada pod teritoriju Velike Britanije, ali se smatra „kraljevskim posedom“, odnosno „teritorijom za koju je odgovorno Ujedinjeno Kraljevstvo“.

Francuski ribari, koji tvrde da su im prava nepravedno ograničena, najavili su protestnu blokadu u luci Sent Helijera brodovima. Zbog toga su poslata dva broda Kraljevske mornarice da nadziru situaciju, od kojih je u četvrtak rano ujutru u blizinu Džerzija stigao patrolni brod Severn. Ministarstvo odbrane najavilo je da će kasnije u vode oko Džerzija uploviti i brod Tamar.

Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) izrazio je „snažnu podršku“ Džerziju, najvećem ostrvu u Lamanšu, koje se nalazi 22 kilometra od obale Francuske, i ocenio da bi bilo kakva blokada bila „potpuno neopravdana“.

Džonson je prethodno razgovarao sa premijerom Džerzija, Džonom le Fondreom (John Le Fondré), i ministrom spoljnih poslova Džerzija, Ijanom Gorstom (Ian Gorst), nakon čega ja ukazao na „hitnu potrebu za smirivanjem tenzija“.

Prema novim pravilima koje je Džerzi uveo na osnovu trgovinskog sporazume Velike Britanije i Evropske unije, vlasnici francuskih brodova moraju da dokažu da su i ranije ribarili u vodama oko ostrva. Francuske vlasti tvrde da „nove tehničke mere“ za ribolov oko ostrva u Lamanšu nisu razmatrane sa EU i ocenjuju da su one pravno „ništavne“, prenosi BBC.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...