Moskva iznenađena odlukom Emanuela Makrona

Francuskim bankama zabranjeno da investiraju u rusku fabriku tečnog gasa

BiznisEUInvesticijeSvetVesti

7.12.2021 12:06 Autor: Vladimir Jokanović 0

Francuskim bankama zabranjeno da investiraju u rusku fabriku tečnog gasa Francuskim bankama zabranjeno da investiraju u rusku fabriku tečnog gasa
Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) zabranio je francuskim bankama da investiraju u fabriku tečnog gasa Arctic LNG-2 na Jamalu u Rusiji. Zvanično obrazloženje... Francuskim bankama zabranjeno da investiraju u rusku fabriku tečnog gasa

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) zabranio je francuskim bankama da investiraju u fabriku tečnog gasa Arctic LNG-2 na Jamalu u Rusiji. Zvanično obrazloženje je da je zabrana doneta iz ekoloških razloga, ali ruski eksperti ocenjuju da je ova mera na ivici uvođenja sankcija.

Prema pisanju ruskog portala Vzglyad, ruski proizvođači gasa su iznenađeni Makronovom odlukom, ali nisu zabrinuti, jer nema kraja onima koji žele da investiraju u ovako perspektivan projekat, a isporuke LNG gasa ugovorene su za dve godine unapred. Francuski list La Tribune navodi da je Makron zabranio lokalnim finansijskim institucijama da ulažu u fabriku na Jamalu, kako bi doprineli očuvanju prirode i klime.

Ruski mediji podsećaju da je kampanja protiv gasnog projekta počela u maju kada je grupa od 39 poslanika Evropskog parlamenta apelovala na lidere Nemačke, Francuske i Italije da ne podržavaju Arctic LNG-2 usled zabrinutosti zbog klimatskih promena. Ekološke organizacije takođe su se usprotivile projektu, navodeći da se nalazi u centru regiona koji se zagreva tri puta brže od ostatka planete.


Prema rečima Igora Juškova, stručnjaka pri vladinom Finansijskom univerzitetu u Moskvi, uvođenje zabrane na državnom nivou jednako je sankcijama protiv ruskog projekta. „Sumnjivo je da je Francuska iznenada uvela sankcije Rusiji bez ikakvog razloga“, naveo je Juškov. On je istakao da LNG proizvode mnoge zemlje, kao što su SAD, Australija, Katar i Norveška, ali da je čudno što je samo ruska fabrika prepoznata kao opasna po prirodu i klimu.

Evropska unija otvorila je terminale za prijem tečnog prirodnog gasa i aktivno ga kupuje i troši poslednjih godina. LNG je mahom otišao u Aziju ove godine, jer tamo za njega daju više novca, pa je to jedan od glavnih razloga za drastičan rast cena gasa u Evropi ove jeseni. Juškov je naveo da to pokazuje politiku dvostrukih standarda Francuske.

On je ocenio da su najverovatnije „politički, a ne klimatski“ motivisane tvrdnje o konkretnom LNG projektu u Rusiji, jer u svetu postoji mnogo sličnih projekata koji podrazumevaju više emisije gasova sa efektima staklene bašte. Niko međutim, kako je istakao, ne poziva na zabranu njihovog finansiranja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...