Prvo pandemijsko zasedanje uživo ministara najbogatijih zemalja

G20 podržava dogovor o minimalnom globalnom porezu na dobit

SvetVesti

9.7.2021 16:21 Autor: Vladimir Jokanović 0

G20 podržava dogovor o minimalnom globalnom porezu na dobit G20 podržava dogovor o minimalnom globalnom porezu na dobit
Ministri finansija zemalja G20 sastali su se u petak u Veneciji, gde su podržali dogovor kojim se određuje minimalni globalni nivo poreza na dobit... G20 podržava dogovor o minimalnom globalnom porezu na dobit

Ministri finansija zemalja G20 sastali su se u petak u Veneciji, gde su podržali dogovor kojim se određuje minimalni globalni nivo poreza na dobit multinacionalnih kompanija, navodeći u nacrtu zajedničkog saopštenja da će nerešena pitanja zatvoriti do oktobra. Ovaj u suštini američki predlog načelno je prihvaćen u okviru organizacije G7.

Ministri i čelnici centralnih banaka iz 19 najbogatijih zemalja sveta i predstavnici Evropske unije sastaju se prvi put licem u lice od razgovora u Rijadu u februaru prošle godine, pre proglašenja pandemije korona virusa. Ceo kompleks Arsenal u Veneciji zatvoren je tokom dvodnevnog zasedanja za turiste, kao i za lokalno stanovništvo, prenosi France24.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen), ruski ministar finansija Anton Siljanov i predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) okupili su se u Veneciji pod strogim merama obezbeđenja. Međutim, Kina i Indija odlučile su se za virtuelno prisustvo zasedanju.

Foto: Tanjug/AP

Zemlje G20 već su potpisale okvir za poresku reformu prema dogovoru sa članicama OECD (Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj) 1. jula, o minimalnoj stopi poreza na dobit od 15 odsto. Sada je neophodan politički dogovor između 131 zemlje da bi se potvrdio sporazum.

U nacrtu saopštenja u koje je Reuters imao uvid pozvane su sve države koje su uključene u globalne pregovore da se pozabave preostalim pitanjim i dovrše elemente dizajna sporazuma u dogovorenom okviru zajedno sa detaljnim planom primene do idućeg sastanka u oktobru.

Učesnici zasedanja G20 takođe su pozvali sve zemlje koje se još nisu pridružile međunarodnom dogovoru da to učine. Više nezavisnih izvora potvrdilo je da se očekuje da će zajednička izjava G20 biti objavljena u subotu bez izmena u odnosu na nacrtnu verziju.

Ukoliko sve bude išlo po planu, nova poreska pravila trebalo bi prevesti u zakonsku obavezu širom sveta pre kraja 2023. godine. Međutim, borba u američkom Kongresu o predlogu predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) povećanja poreza za korporacije i bogate Amerikance i dalje je neizvesna. Istovremeno, članice EU, Irska, Estonija i Mađarska su među zemljama koje nisu potpisale dogovor.

Prema ocenama nekih analitičara primena minimalne poreske stope ne bi nužno značilo i kraj poreskih rajeva. Stope koje su utvrdile različite zemlje i dalje mogu značajno da se razlikuju, pa fiskalna optimizacija ostaje u srcu strategije tehnoloških giganata i drugih multinacionalnih kompanija, objašnjavaju analitičari.

Očekuje se da će ministri G20 podržati u Veneciji inicijativu MMF (Međunarodni monetarni fond) za povećanje pomoći najugroženijim zemljama dodeljivanjem 650 milijardi dolara. Prema nacrtu zajedničke izjave učesnici G20 pozvaće na “doprinos svih zemalja koje to mogu“ da doprinesu postizanju ambicioznog cilja podrške ranjivim zemljama.    

Šefica MMF Kristalina Georgijeva upozorila je ove nedelje na “sve veće razilaženje“ između bogatih i siromašnih nacija, upozoravajući da su pandemija i posledična ekonomska šteta nanele “razoran dvostruki udarac“ najsiromašnijim zemljama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...