Španija dobila nov zakon kojim je deo zaposlenih zadovoljan, a deo želi da se propis ukine

Gazde moraju zaposliti dostavljače hrane

EUPoslovanjePreduzetnikVesti

22.5.2021 15:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Gazde moraju zaposliti dostavljače hrane Gazde moraju zaposliti dostavljače hrane
Kompanije u Španiji koje vrše dostavu hrane imaju rok od tri meseca da angažuju svoje dostavljače kao stalno zaposlene, predviđa novi zakon koji je... Gazde moraju zaposliti dostavljače hrane

Kompanije u Španiji koje vrše dostavu hrane imaju rok od tri meseca da angažuju svoje dostavljače kao stalno zaposlene, predviđa novi zakon koji je usvojen tokom prethodne nedelje, pišu španski mediji.

„Nijedna druga zemlja na svetu nije se usudila da donese ovakav zakon. Svet sada gleda u Španiju“, rekla je, nakon usvajanja zakonskog predloga, Iolanda DIaz.

Kompanije poput Uber Eats i španskih startupa Deliveroo i Glovo sada će morati da zaposle oko 17.000 honoraraca čiji rad zapravo i čini njihov posao.

U Španiji honoraci ne samo da nemaju neke beneficije koje se podrazumevaju za stalno zaposlene, već su i dužni da državi uplaćuju mesečnu naknadu od oko 280 evra.

Zvaničan Madrid je izvršio opsežne akcije protiv poslodavaca koji angažuju honorace koji im ne uplaćuju socijalno osiguranje ili nadoknadu za vikende ili praznike, kao ni sredstva tokom porodiljskog odsustva.

„Mlada osoba koja vrši posao na biciklu, uz korišćenje aplikacije ne može se tretirati kao preduzetnik, te im se ne može ni naplaćivati mesečna naknada. To su odlučili sudovi“, navodi ministarka rada Španije Diaz.

Iako se očekivalo da će radnici koji rade kao honorarci u firmama koje vrše dostavu biti zadovoljno ovakvom odlukom države, koja bi trebala da štiti njihova prava, većina njih je očajno zbog novog zakona. Deo njih izašlo je prethodne nedelje na ulice španskih gradova, protestvujući protiv novog zakona. Neki se plaše da bi nov propis mogao potpuno da im uništi posao, dok drugi ističu da žele da imaju veću fleksibilnost koja i podrazumeva honorarni rad.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...