Akcije ruskog gasnog giganta skočile za 3,6 odsto

Gazprom beleži uspešan treći kvartal

BerzaNovacVesti

29.11.2021 15:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Gazprom beleži uspešan treći kvartal Gazprom beleži uspešan treći kvartal
Ruski energetski gigant Gazprom imao je rekordnu neto zaradu u trećem kvartalu, zahvaljujući izuzetno visokim cenama gasa nastalih usled energetske krize u Evropi, piše... Gazprom beleži uspešan treći kvartal

Ruski energetski gigant Gazprom imao je rekordnu neto zaradu u trećem kvartalu, zahvaljujući izuzetno visokim cenama gasa nastalih usled energetske krize u Evropi, piše Bloomberg.

Neto dobit porasla je do 581,8 milijardi rubalja (7,8 milijardi dolara) u odnosu na neto gubitak prošle godine i tako nadmašio srednjoročne procene, saopšteno je iz ruskog gasnog giganta. 

Prihodi su povećani za 70 odsto u odnosu na prošlu godinu do nivoa od 2,37 milijardi rubalja, što je takođe rekord.

Akcije Gazproma su porasle za 3,6 odsto na Moskovskoj berzi, a na jutarnjem trgovanju su bile 2,7 odsto više, na 336,04 rublje.

Najveći snabdevač gasom na svetu ostvario je veliku dobit zahvaljujući manjku zaliha u Evropi, njihovom najvećem izvoznom tržištu. Isporuke ruskog gasa na kontinent su ograničene jer je prioritet obnavljanje domaćih zaliha. 

Dok su cene gasa u Evropi dvostruko veće u trećem kvartalu, prihodi kompanije Gazprom nisu ni približno toliko visoki koliko su bili u drugom tromesečju, prvenstveno zbog dugoročnih ugovora koje je sklopila.

Ugovori variraju u od raspona i tržišta, uključujući u nekim slučajevima i cenu drugih goriva i sirovina. Ipak, kompanija je na putu da ostvari najveće prihode do sada u četvrtom kvartalu 2021. godine i prvom kvartalu 2022. godine, zahvaljujući vanredno visokim cenama, izjavili su analitičari firme BCS Global Markets pre objave finansijskih rezultata.

Akcije kompanije Gazprom pale su u poslednjih nekoliko meseci zbog nesigurnosti vezanih za dozvole za gasovod Severni tok 2. Gasovodna cev koja preko Baltičkog mora može da dostavi 55 milijardi kubnih metara godišnje direktno u Evropu trebalo bi da ublaži rizike kompanije i omogući Rusiji da poveća količine isporuka u Evropsku uniju (EU).

Rekordne zarade Gazproma ukazuju na to da je snabdevač gasom na putu ka najvećim isplatama dividendi u istoriji.

Predviđa se da će dividenda ruskog giganta 2021. godine dostići cenu od 50 rubalja po akciji, navodi analitičar iz kompanije Capital, Mič Dženings (Mitch Jennings).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...