Nuklearni reaktor vredan milijardu dolara

Gejts i Bafet pokrenuli projekat Natrium

SvetVesti

3.6.2021 13:24 Autor: Miljan Paunović 0

Gejts i Bafet pokrenuli projekat Natrium Gejts i Bafet pokrenuli projekat Natrium
Energetske kompanije kojima rukovode milijarderi i prijatelji Bil Gejts (Bill Gates) i Voren Bafet (Warren Edward Buffett), odabrali su američku saveznu državu Vajoming za pokretanje prvog... Gejts i Bafet pokrenuli projekat Natrium

Energetske kompanije kojima rukovode milijarderi i prijatelji Bil Gejts (Bill Gates) i Voren Bafet (Warren Edward Buffett), odabrali su američku saveznu državu Vajoming za pokretanje prvog projekta novog nuklearnog reaktora Natrium.

Kompanija TerraPower, koju je osnovao Gejts pre 15 godina, i elektroenergetska kompanija PacifiCorp, u vlasništvu Bafetovog investicionog fonda Berkshire Hathaway, saopštile su u sredu da bi tačna lokacija demonstracionog postrojenja trebalo da bude objavljena do kraja godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na britanski list The Guardian.

Mali napredni reaktori, koji rade na različita goriva, smatraju se ključnom tehnologijom bez ugljenika, koji mogu predstavljati dopunu izvorima energije poput vetra i sunca, u trenutku kada države teže smanjenju emisija koje uzrokuju klimatske promene.

„Mislimo da će Natrium promeniti igru u energetskoj industriji“, rekao je Gejts na konferenciji za medije povodom pokretanja projekta u Šajenu, glavnom gradu Vajominga.

„Ovo je naš najbrži i najjasniji put ka tome da postanemo emisija ugljenika postane negativna“, rekao je guverner Vajominga Mark Gordon (Marc Gordon).

Projekat sadrži brzi reaktor hlađen natrijumom od 345 MW sa skladištem energije na bazi soli, što bi moglo povećati snagu sistema na 500 MW.

Kompanija TerraPower je prošle godine saopštila da će postrojenje koštati oko milijardu dolara. Američko Ministarstvo energetike je prošle godine dodelilo Gejtsovoj kompaniji TerraPower 80 miliona dolara početnog finansiranja za demonstriranje tehnologije Natrium, dok je za naredne godine opredelilo dodatna sredstva u skladu sa odobrenjima Kongresa.

Predsednik i izvršni direktor TerraPower Kris Levesk (Kris Levesque) je izjavio da će izgradnja demonstracionog postrojenja trajati oko sedam godina.

„Ova vrsta čiste energije nam je potrebna na elektrodistributivnoj mreži u narednoj deceniji“, rekao je on novinarima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...