Udeo preuzeo od saudijskog princa

Gejts preuzima kontrolu nad luksuznim hotelima

LifestyleLuksuzNekretnineNovacSvetVesti

9.9.2021 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Gejts preuzima kontrolu nad luksuznim hotelima Gejts preuzima kontrolu nad luksuznim hotelima
Fond povezan sa Bilom Gejtsom (Bill Gates) preuzima kontrolu nad hotelima Four Seasons za 2,2 milijarde dolara. Naime, njegova kompanija Cascade Investment LLC kupuje... Gejts preuzima kontrolu nad luksuznim hotelima

Fond povezan sa Bilom Gejtsom (Bill Gates) preuzima kontrolu nad hotelima Four Seasons za 2,2 milijarde dolara. Naime, njegova kompanija Cascade Investment LLC kupuje pola udela saudijskog princa Alvalida bin Talala (Al Waleed bin Talal Al Saud).

Princ će putem investicione kompanije iz Rijada, Kingdom Holding Co, nastaviti da poseduje preostali udeo, navodi se u saopštenju luksuznih hotela, a Cascade će steći polovinu udela ovog princa milijardera, podižući time svoje vlasništvo na 71,3 odsto.

Kako prenosi Reuters, Alvalid poseduje udele u mnogim kompanijama, kao što su Citigroup Inc i kompanija Lyft Inc, a prodavao je svoje udele u hotelima u poslednjih 10 godina.

Princ je, podseća strani medij, oslobođen početkom 2018. godine, nakon što je zadržan u hotelu Ritz-Carlton u Rijadu, sa više članova kraljevske porodice, visokih zvaničnika i biznismena, a u okviru antikorupcijske akcije Saudijske Arabije. U intervjuu za Fox News kasnije te godine, Alvalid je izjavio da mu je pritvor „oprošten i zaboravljen“.

Kako je najavljeno, Kingdom Holding će gotovinski prihod od prodaje opredeliti za buduća ulaganja i otplatiti deo zajmova. Iz kompanije Cascade su odbili da otkriju više detalja o ovom finansijskom potezu. Podsetimo, firma je prvi put investirala u Four Seasons 1997. godine.

Hotelski operater, koji upravlja 121 nekretninom i ima u pripremi više od 50 projekata, deceniju kasnije privatizovan je od strane konzorcija predvođenog kompanijom Cascade, princem Alvalidom i osnivačem hotelskog lanca Isadore Sharp. Kako je naglašeno, Sharp će zadržati svojih pet odsto udela u sklopu dogovora.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...