GENERALNI SEKRETAR UN Najveća kriza od Drugog svetskog rata

SvetVesti

1.4.2020 10:50 Autor: Julijana Vincan 0

GENERALNI SEKRETAR UN Najveća kriza od Drugog svetskog rata GENERALNI SEKRETAR UN Najveća kriza od Drugog svetskog rata
Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, upozorio je da se svet suočava sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata, pandemijom koja je pretnja ljudima... GENERALNI SEKRETAR UN Najveća kriza od Drugog svetskog rata

Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, upozorio je da se svet suočava sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata, pandemijom koja je pretnja ljudima u svakoj zemlji i koja će dovesti do recesije kakve nije bilo u bliskoj prošlosti.

Gutereš je u saopštenju naveo da postoji rizik da će kombinacija bolesti i njenog uticaja na ekonomiju doprineti „nestabilnosti, većim nemirima i pojačanim sukobima“. On je pozvao na snažniji i efikasniji globalni odgovor na pandemiju i na socijalne i ekonomske posledice.

Naglasio je da će to biti moguće samo ako se svi okupe i zaborave političke igre i shvate da je „čovečanstvo na udaru“. „Jačina reagovanja mora biti u skladu sa obimom krize – opsežna, koordinisana i sveobuhvatna, a da reakcije zemalja i međunarodnih organizacija predvodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO)“, rekao je generalni sekretar, napominjući da neke zemlje ne prate smernice SZO.

Najavio je i osnivanje Fonda za odgovor i oporavak od korona virusa za podršku zemljama sa niskim i srednjim BDP-om, sa ciljem da se tim vladama brzo omogući da se izbore sa krizom i oporave se.

Glasanje mejlom u SB UN prvi put u istoriji

Predstavnici u Savetu bezbednosti UN jednoglasno su u ponedeljak usvojili četiri rezolucije glasajući mejlovima. Dimitrij Poljanski, zamenik ruskog ambasadora pri UN, izjavio je za TASS da Savet bezbednosti UN nije želeo da uvede glasanje na daljinu putem video linka, jer ono nije definisano Poveljom UN. Ipak, pravni, bezbednosni i tehnički problemi su prevaziđeni i rad SB UN prilagođen je uslovima pandemije. Od 16. marta gotovo svi koji rade u sedištu UN u Njujorku komuniciraju na daljinu, a Savet bezbednosti prestao je da održava sastanke u zgradi na Ist riveru u Njujorku.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...