GLOBALNI RAST U OVOJ GODINI MOGAO BI DA BUDE REKORDNIH PET ODSTO Sve zavisi od uspeha vakcinacije

AnalizaSvetU fokusuVesti

14.1.2021 10:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

GLOBALNI RAST U OVOJ GODINI MOGAO BI DA BUDE REKORDNIH PET ODSTO Sve zavisi od uspeha vakcinacije GLOBALNI RAST U OVOJ GODINI MOGAO BI DA BUDE REKORDNIH PET ODSTO Sve zavisi od uspeha vakcinacije
Prema projekcijama konsultatske kuće PWC, rast globalne ekonomije u ovoj godini mogao bi da dostigne nivo od pet odsto, što bi bila najveća stopa... GLOBALNI RAST U OVOJ GODINI MOGAO BI DA BUDE REKORDNIH PET ODSTO Sve zavisi od uspeha vakcinacije

Prema projekcijama konsultatske kuće PWC, rast globalne ekonomije u ovoj godini mogao bi da dostigne nivo od pet odsto, što bi bila najveća stopa rasta zabeležena u 21. veku, i u tom smislu globalna ekonomija bi mogla da se vrati na nivo od pre pandemije do kraja 2021. ili početkom 2022. godine.

Kako se naglašava, rast će se vratiti, ali će biti neujednačen i zavisiće od uspešne i brze primene vakcine i kontinuiranog prilagođavanja fiskalnim, monetarnim i finansijskim okolnostima u većim svetskim ekonomijama.

Posebno se ističe da će jedna od najvažnijih tema u narednom periodu za svetsku ekonomiju biti sinhronizacija ulaganja u zelenu infrastrukturu.

Foto: Pixabay.com

Uprkos očekivanom rastu, PWC ističe da će narednih 3-6 meseci biti i dalje izazovno, posebno za zemlje na severnoj hemisferi koje prolaze kroz zimske mesece, jer se očekuje da bi one mogle biti primorane da zadrže zaključavanje svojih ekonomija. Tako bi se proizvodnja u nekim razvijenim ekonomijama mogla smanjiti u prvom kvartalu, ali bi se rast mogao ubrzati već u drugom kvartalu, kako bude napredovala vakcinacija.

PWC posebno naglašava neujednačenost oporavka razvijenih ekonomija, ukazujući na primer Kine, koja je već uspela da se vrati na pretpandemijski nivo, dok se od drugih razvijenih ekonomija, poput Britanije, Japana, Nemačke i drugih zemalja EU to teško može očekivati do kraja 2021.

Takođe se ukazuje da bi u ekonomijama EU, ali i Velike Britanije sporiji oporavak mogao da dovede do rasta nezaposlenosti, posebno kada su u pitanju manje plaćeni poslovi, što može dovesti do povećanja ekonomske nejednakosti u tim državama.

PWC očekuje da će ulaganja u zaštitu životne sredine, zelenu ekonomiju i politike povezane sa Pariskim klimatskim sporazumom, biti dobra prilika za ubrzanje ekonomskog oporavka. Poseban rast ovih ulaganja očekuje se u najrazvijenijim ekonomijama poput Kine, SAD i EU.

Cirkularna ekonomija
Foto: Pexels.com

Kako se ističe, tzv. zelene obveznice, koje se koriste za direktno finansiranje projekata zaštite životne sredine, trenutno čine manje od pet odsto globalnog tržišta. PWC procenjuje da će se ukupno izdavanje zelenih obveznica 2021. godine povećati za više od 40 odsto i prvi put bi moglo da dostigne nivo od 500 milijardi dolara. Ove investicije, kako se očekuje, mogle bi činiti i do 57 odsto ukupnih evropskih investicionih fondova do 2025. godine.

Kako se navodi, globalna analiza ukazuje da proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora nastavlja da raste, a procenjuje se da će solarni fotonaponski kapaciteti rasti bržim ritmom, kao posledica sve većih kapaciteta u EU, Indiji i Kini. Ako se sadašnji trendovi nastave, procenjuje se da bi u globalnom elektro-energetskom sektoru solarni fotonaponski kapaciteti mogli već 2023. premašiti prirodni gas, a 2024. godine ugalj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...