GODINA 2021. BI TREBALO DA BUDE GODINA OPORAVKA ZA GLOBALNU EKONOMIJU, procenjuje Erste bank

AnalizaEUSvetU fokusuVesti

10.1.2021 12:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

GODINA 2021. BI TREBALO DA BUDE GODINA OPORAVKA ZA GLOBALNU EKONOMIJU, procenjuje Erste bank GODINA 2021. BI TREBALO DA BUDE GODINA OPORAVKA ZA GLOBALNU EKONOMIJU, procenjuje Erste bank
Zahvaljujući upotrebi prvih efikasnih vakcina protiv Covid-19, aktuelne mere ograničenja trebalo bi da se postepeno ublaže tokom 2021. godine, ističe se u analizi Erste... GODINA 2021. BI TREBALO DA BUDE GODINA OPORAVKA ZA GLOBALNU EKONOMIJU, procenjuje Erste bank

Zahvaljujući upotrebi prvih efikasnih vakcina protiv Covid-19, aktuelne mere ograničenja trebalo bi da se postepeno ublaže tokom 2021. godine, ističe se u analizi Erste banke. Isto tako, globalna ekonomija bi u ovoj godini trebalo da bude podstaknuta kontinuiranim ekspanzivnim monetarnim politikama najvažnijih svetskih centralnih banaka. Takođe, ključni ekonomski sektori trebalo bi da dobiju podršku iz izdašnih stimulativnih finansijskih paketa, prenosi indikator.ba.

Sa druge strane da bi mogle da dobiju sredstva iz plana obnove EU, sve zemlje moraju razviti planove reformi sa Evropskom komisijom do aprila 2021. godine. Kako se navodi, za Italiju i Španiju to je delikatan poduhvat jer su odložene reforme na tržištu rada, penzijskom sistemu i pravosuđu.

Preduzumanje tih reformskih procesa bez izazivanja krize, mogao bi da bude izazov za aktuelne vladajuće koalicije u obe zemlje, navodi se u analizi. Erste banka navodi da ukoliko ove reforme uspeju, postoje dobre šanse da razvojni plan EU poboljša srednjoročne izglede za rast u južnoj Evropi i time ojača strukturu zone evra.

Cirkularna ekonomija
Foto: Pexels.com

Zelena transformacija ekonomije takođe uzima zamah. Nemačka i Francuska moraju značajno da povećaju napore na postizanju svojih ciljeva emisije staklene bašte do 2030. godine. To rezultira značajnom potrebom za finansiranjem, što razvojni plan EU uzima u obzir. U tom segmentu, Kina prati Evropu i želi da bude klimatski neutralna ekonomija do 2060. godine, navodi se u analizi Erste banke.

U Erste smatraju da će američka ekonomija imati koristi od visoke državne potrošnje nakon što je u američkom Kongresu krajem prošle godine dogovoren podsticajni paket od 900 milijardi dolara, te procenjuju da će ekonomija SAD porasti za 4,2 odsto 2021. godine, nakon što se prošle godine smanjila za 3,5 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...