Tim SZO nastavlja istragu u Kini o poreklu virusa

Godinu dana od prvog karantina u Evropi zbog širenja Covid-19

SvetVesti

22.2.2021 11:20 Autor: Ljiljana Begović 1

Godinu dana od prvog karantina u Evropi zbog širenja Covid-19 Godinu dana od prvog karantina u Evropi zbog širenja Covid-19
Od početka pandemije u svetu je korona virusom zaraženo više od 112 miliona ljudi. Prema podacima sajta worldometers.com od posledica infekcije preminulo je 2,4... Godinu dana od prvog karantina u Evropi zbog širenja Covid-19

Od početka pandemije u svetu je korona virusom zaraženo više od 112 miliona ljudi. Prema podacima sajta worldometers.com od posledica infekcije preminulo je 2,4 miliona pacijenata, oporavilo se 87,3 miliona osoba.

Većina zemalja u svetu ubrzano vakciniše stanovništvo, do sada najviše cepljenih imaju SAD (42,8 miliona), Velika Britanija (17,2 miliona), slede Brazil, Turska i Izrael, pokazuju podaci sajta ourworldindata.org.

Izvor:ourworldindata.org

Nastavlja se istraga porekla korona virusa u Vuhanu

Prvi izveštaji predstavnika Svetske zdravstvene organizacije koji se nalaze u kineskom gradu Vuhanu iz koga je prema pretpostavkama potekao Covid-19, trebalo bi da budu uskoro objavljeni, piše CNN.

Preliminarni izveštaj SZO preporučuje detaljniju istragu kontakata prvog poznatog pacijenta obolelog od korona virusa, kao i ispitivanje lanca snabdevanja desetak trgovaca na pijaci morskih plodova u Hunanu, za koje se smatra da su imali ulogu u širenju virusa krajem 2019. godine.

Prvi zvanični registrovan slučaj Covid-19 na svetu je muškarac, koji nije radio na pijaci, niti je putovao u egzotične krajeve zemlje, imao je 40 godina.

Tim stručnjaka SZO smatra da je reakcija kineskih naučnika zakasnela i da je trebalo odavno da ispitaju sve kontakte i povezanost prvog registrovanog slučaja sa pijacom u Vuhanu, piše CNN.

Godišnjica prvog „zaključavanja“ u Evropi

Italija je pre tačno godinu dana uvela prvi lockdown na starom kontinentu. U tom trenutku, Italija je imala 152 registrovana slučaja i troje preminulih od posledica Covid-19.

Međutim, vremenom mere su postajale sve restriktivnije, da bi do 4. marta 2020. sve škole u Italiji bile zatvorene, a nedelju dana kasnije, cela zemlja je bila u karantinu.

Do 12. marta preminulo je više od 1.000 ljudi, a samo za još četiri dana, umrlo je još 1.000, piše Guardian.

Zaštitne maske i ljudi na ulici
Foto: Tanjug/AP

Amerikanci sa maskama do 2022?

Poznati američki virusolog Entoni Fauči (Anthony Fauci) izjavio je da će se u SAD maske verovatno nositi tokom 2022. godine, ali da će preventivne mere biti uslovljene pre svega brojem vakcinisanih osoba.

Fauči je za CNN komentarisao i to što je u SAD od posledica Covid-19, umrlo više od pola miliona ljudi, rekavši da je to velika katastrofa koja nije zabaležena još od vremena španske groznice.

Grčke granice zatvorene za susede do 8. marta

Grčka je produžila zabranu ulaska u zemlju iz susednih zemalja i za državljane trećih zemalja do 8. marta.

Odluka grčke vlade da uspostavi „privremene restrikcije za ulazak u zemlju za sve državljane trećih zemalja sa kopna, mora ili iz vazduha“ i preko kopnene granice doneta radi sprečavanja daljeg širenja korona virusa.

Turisti i strani državljani mogu da uđu u Grčku iz Bugarske preko prelaza Promahonas, ako imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, pišu lokalni mediji.

Foto: Tanjug/AP

Masovna vakcinacija započela i u Australiji

U Australiji je počela masovna vakcinacija pre svega zdravstvenih radnika i starijeg stanoviništva.

Među prvima cepivo protiv Covid-19 primio je premijer Australije Skot Morison (Scott Morrison). Prema pisanju ABC News, očekuje se da do kraja nedelje bude vakcinisano više od 50.000 ljudi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...