Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Ako se ne povinuje odluci, kompaniji prete dodatne globe od 900.000 evra dnevno

Google mora da plati kaznu od 500 miliona evra u Francuskoj

SvetVesti

13.7.2021 11:37 Autor: Marko Miladinović 0

Google mora da plati kaznu od 500 miliona evra u Francuskoj Google mora da plati kaznu od 500 miliona evra u Francuskoj
Francuski tržišni regulator izrekao je danas kaznu od 500 miliona evra (593 miliona dolara) kompaniji Google jer nije u potpunosti poštovala privremene naredbe koje... Google mora da plati kaznu od 500 miliona evra u Francuskoj

Francuski tržišni regulator izrekao je danas kaznu od 500 miliona evra (593 miliona dolara) kompaniji Google jer nije u potpunosti poštovala privremene naredbe koje je regulator izdao o plaćanju naknada za korišćenje vesti emitera u toj zemlji.

Američki tehnološki gigant će morati u naredna dva meseca da iznese predloge o novčanom obeštećenju novinskih agencija i drugih izdavačkih kuća za korišćenje njihovih vesti u Francuskoj, izveštava agencija Reuters, a prenosi Tanjug. Ako to ne učini, kompaniju čeka dodatna novčana kazna u iznosu do 900.000 evra dnevno.

Iz kompanije Google su saopštili da su veoma razočarani odlukom francuskog regulatora.

„Ponašali smo se dobronamerno tokom čitavog procesa. Novčanom kaznom se ignorišu naši napori za postizanje sporazuma, kao i realnost kako funkcionišu vesti na našim platformama“, rekao je portparol kompanije. On je dodao da je „Google do danas jedina kompanija koja je najavila sporazume o srodnim pravima“.

Francuska udruženja izdavačkih kuća APIG, SEPM i agencija AFP optužuju Google da nije u dobroj nameri otpočeo pregovore s njima kako bi se pronašao zajednčki jezik o naknadama za korišćenje njihovih vesti na mreži, u skladu sa nedavnom direktivom Evropske unije o „srodnim pravima“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...