GOOGLE POD KRITIKOM NAUČNIKA Tehnološke kompanije razvijaju veštačku inteligenciju mimo akademske zajednice

Hi-techLifestyleSvetVesti

14.12.2020 14:13 Autor: Marko Miladinović 0

GOOGLE POD KRITIKOM NAUČNIKA Tehnološke kompanije razvijaju veštačku inteligenciju mimo akademske zajednice GOOGLE POD KRITIKOM NAUČNIKA Tehnološke kompanije razvijaju veštačku inteligenciju mimo akademske zajednice
U ovom trenutku veštačka inteligencija (Artificial Intelligence – AI) predstavlja oblast naučnog razvoja u koju najviše ulažu velike privatne korporacije. Kako prenosi američki portal... GOOGLE POD KRITIKOM NAUČNIKA Tehnološke kompanije razvijaju veštačku inteligenciju mimo akademske zajednice

U ovom trenutku veštačka inteligencija (Artificial Intelligence – AI) predstavlja oblast naučnog razvoja u koju najviše ulažu velike privatne korporacije.

Kako prenosi američki portal Quartz, o ovom pitanju najviše prednjači Alphabet, pravno lice iza kompanije Google.

Alphabet je preko svoje laboratorije DeepMind, posvećene isključivo razvoju AI tehnologija, poslao 58 naučnih radova na ovu temu, a zajedno sa studijama prijavljenim preko istraživačkih centara u Google, ni manje ni više nego 236 naučnih disertacija. To je skoro dva i po puta više od prve naučno-obrazovne institucije na listi, američkog Univerziteta Stenford.

Na spisku prvih deset istraživačkih institucija od Sjedinjenih Američkih Država do Azije, primetna su i korporativna imena, kao što su Alphabet/Google, Microsoft, Facebook.

Međutim, Alphabet/Google se u protekle dve nedelje posebno našao na udaru međunarodne akademske zajednice. Prvo, zato što određeni broj svojih radova nije objavljivao u stručnim časopisima, što znači da oni nisu bili podložni recenziji, kritici i ocenjivanju naučnih istraživača iz čitavog sveta. Potom je Timnit Gebru, poznata ekspertkinja po pitanju etike veštačke inteligencije, smenjenja sa pozicije vođe istraživačkog tima u kompaniji Google.

Ova dva slučaja pokazuju koliko je opasno prepustiti naučni razvoj bogatim kompanijama. Google će se, prema svim dosadašnjim najavama, zbog ovoga suočiti sa ispitivanjem pred američkim Kongresom, najverovatnije u prvoj polovini naredne godine.

S druge strane, činjenica da IT giganti ovoliko ulažu u razvoj AI tehnologija, i ne samo njih, samo potvrđuje da oni poseduju mnogo finansijskih sredstava koje mogu da preraspodele u razvojne aktivnosti, višestruko više od najprestižnijih obrazovnih institucija, koje se inače smatraju predvodnicama svetskog naučnog razvoja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...