Nemci najavljuju novi projekat vredan milijardu dolara

Gradi se železnički tunel ispod centra Frankfurta

BiznisEUInfrastrukturaVesti

28.6.2021 17:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Gradi se železnički tunel ispod centra Frankfurta Gradi se železnički tunel ispod centra Frankfurta
Nemačka železnička kompanija Deutche Bahn (DB) želi da izgradi tunel za međunarodne vozove sa dva koloseka koji bi išao ispod centra Frankfurta. Studija izvodljivosti... Gradi se železnički tunel ispod centra Frankfurta

Nemačka železnička kompanija Deutche Bahn (DB) želi da izgradi tunel za međunarodne vozove sa dva koloseka koji bi išao ispod centra Frankfurta. Studija izvodljivosti pokazala je da je ovaj projekat isplativ, objavila je DB. Očekuje se da uskoro krenu i konkretni radovi na ovom projektu koji je vredan milijardu dolara, a za koji se veruje da će biti gotov za deset godina, prenosi nemački FAZ.

Kako je pokazala studija izvodljivosti, vozovi koji danas prolaze kroz Frankfurt putovaće kroz ovaj grad, tunelom, oko osam minuta kraće. Osim toga, zagađenja ovog nemačkog grada biće, kako očekuju u DB, mnogo manja.

Kapacitet centralne železničke stanice u Frankfurtu, važnog čvorišta u mreži DB je 1250 vozova dnevno i smatra se da je izuzetno opterećen. Novi tunel bi do te mere smanjio opterećenost stanice, da bi kroz samu železničku stanicu dnevno prolazilo svega 250 vozova. U tunelu ispod, na 35 metara dubina bila bi smeštena podzemna železnička stanica za međunarodne vozove. Centralna železnička stanica bila bi, tako, nakon izgradnje tunela, predviđena isključivo za regionalni saobraćaj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...