PORESKI LIMIT POZNAT TEK KRAJEM FEBRUARA

Građani sa dobrim zaradama moraju da sačekaju informaciju da li će platiti porez

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

27.1.2021 08:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Građani sa dobrim zaradama moraju da sačekaju informaciju da li će platiti porez Građani sa dobrim zaradama moraju da sačekaju informaciju da li će platiti porez
Građani koji su tradicionalno obveznici godišnjeg poreza na dohodak građana očekuju da ovih dana dobiju informaciju o prosečnim zaradama u 2020. godini, na bazi... Građani sa dobrim zaradama moraju da sačekaju informaciju da li će platiti porez

Građani koji su tradicionalno obveznici godišnjeg poreza na dohodak građana očekuju da ovih dana dobiju informaciju o prosečnim zaradama u 2020. godini, na bazi koje se određuje neoporezivi iznos
za godišnji porez na dohodak.

Međutim, iz Poreske uprave poručuju da će, zbog novog načina obračuna prosečne zarade koji je od relativno skoro u primeni, podatak o prosečnoj zaradi za 2020. godinu, na osnovu koje se izračunava neoporezivi iznos za godišnji porez na dohodak građana biti objavljen tek krajem februara 2021. godine.

Rok za podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak na osnovu dohotka koji je iznad iznosa od šest prosečnih zarada u Srbiji iz 2020. godine je 15. maj 2021. godine.

Poreska prijava se može preuzeti sa sajta Poreske uprave, popuniti i skenirana se, uz izveštaje o bruto zaradama treba poslati u filijalu Poreske uprave na opštini gde obveznik živi.

Poreski znalci savetuju da svako ko nije siguran da li je ili nije poreski obveznik godišnjeg poreza na dohodak građana, podnese poresku prijavu elektronski ili lično, jer, kako kažu, postoji mogućnost da zbog sasvim malog iznosa Poreska uprava pokrene postupak utvrđivanja poreza po službenoj dužnosti, što znači da će obveznik ne samo platiti iznos poreza, već i kaznu Prekršajnom sudu koja se kreće od 50 pa čak do 150.000 dinara. Takođe je važno poresku prijavu dostaviti nadležnoj filijali PU u roku.

Foto: Shutterstock

Porez se plaća najkasnije 15 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak građana od strane poreskog organa, a iznosi od 10 do 15 odsto i zavisi od visine primanja.

Svaki obveznik ima pravo na poreski kredit, odnosno smanjenje iznosa poreza od 40 odsto prosečne godišnje zarade na svoje ime, kao i 15 odsto prosečne godišnje zarade na osnovu izdržavanih članova porodice, ali iznos ličnih odbitaka može biti maksimalno 50 odsto dohotka za oporezivanje.

Rezidenti Srbije prilikom obračuna uzimaju u obzir dohodak koji su ostvarili u Srbiji, ali i u drugim državama, dok nerezidenti uzimaju u obzir samo dohodak ostvaren u Srbiji.

Prošle godine su prijavu za godišnji porez na dohodak u 2019. godini morala da podnesu sva lica koja su imala zaradu više od 2.739.304 dinara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...