NBS OBJAVILA NOVU ANKETU O INFLACIJI

Građani se, više od privrede, plaše rasta cena

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

23.4.2021 11:01 Autor: Gordana Bulatović 0

Građani se, više od privrede, plaše rasta cena Građani se, više od privrede, plaše rasta cena
Kako će se u narednom periodu kretati inflacija u Srbiji, pitanje je na koje su različiti odgovori u zavisnosti od toga koga pitate. Država... Građani se, više od privrede, plaše rasta cena

Kako će se u narednom periodu kretati inflacija u Srbiji, pitanje je na koje su različiti odgovori u zavisnosti od toga koga pitate. Država smatra da će rast cena u ovoj godini biti oko 2,8 odsto. Na ovoj proceni, kreiran je i rebalans budžeta koji su u četvrtak usvojili poslanici republičkog Parlamenta.

Privrednici su, bar sudeći prema redovnoj mesečnoj anketi koju sprovodi Narodna banka Srbije, veći optimisti od države. Oni svoje poslovanje baziraju na procenama o rastu cena od 1,4 odsto. Nešto višu, ali i dalje bolju procenu od države, imaju i predstavnici finansijskog sektora, odnosno banke i osiguravajuća društva. Oni su, u navedenoj anketi, naveli da smatraju da će inflacija u ovoj godini biti blizu nivoa od dva odsto.

U visoku inflaciju i dalje veoma veruju građani. Oni očekuju da će rast cena biti čak deset odsto. To uverenje građani imaju u poslednjih nekoliko realizovanih mesečnih anketa NBS.

Ipak, kada su u pitanju očekivanja u vezi sa rastom cena u naredne dve, tri godine građani veruju da će se on smanjiti u odnosu na ovu godinu. Tako računaju da će za dve godine inflacija biti oko sedam odsto.

Privreda, ipak, veruje da će inflacija u srednjem roku biti značajno niža – za dve godine 1,7 odsto, a tri – 1,5 odsto. Slična su očekivanja koja iskazuju bankari i osiguravači.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...