Ovaj sistem će važiti za više od 60 zemalja

Građani Srbije koji putuju u EU moraće od 2022. godine da pribave „instant vizu“

EUSrbijaVesti

21.10.2021 18:19 Autor: Stefan Petrović 8

Građani Srbije koji putuju u EU moraće od 2022. godine da pribave „instant vizu“ Građani Srbije koji putuju u EU moraće od 2022. godine da pribave „instant vizu“
Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS) trebalo bi da postane kompletno operativan tokom 2022. godine nakon čega će građani iz više od 60 zemalja,... Građani Srbije koji putuju u EU moraće od 2022. godine da pribave „instant vizu“

Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS) trebalo bi da postane kompletno operativan tokom 2022. godine nakon čega će građani iz više od 60 zemalja, među kojima je i Srbija, morati da apliciraju za dozvolu za ulazak u Šengen zonu. Šta će ova „instant viza“, koja će koštati sedam evra, značiti za građane Srbije i kako će se primenjivati u praksi?

Svi građani Srbije koji planiraju putovanje u zemlje Evropske unije moraće najpre da popune online aplikaciju gde će ostaviti svoje lične podatke, podatke o pasošu, zemlju u koju prvo putuju, podatke o eventualnom kriminalnom dosijeu, boravku u ratnim područjima, kao i eventualnu zabranu posete određenim zemljama. Punoletni građani će ovu uslugu plaćati sedam evra, dok će za maloletne biti besplatna. Inače, kada putnik jednom uđe u zemlju koju je naveo kao prvu destinaciju, moći će da putuje u bilo koju drugu zemlju članicu EU.

Kako za Biznis.rs kažu iz Ministarstva za evropske integracije, ne radi se ni o kakvom novom projektu, jer je ova ideja otvorena najmanje pet godina, a radiće se o kompleksnom sistemu te će se njeni efekti procenjivati kad bude zaživela.

Predviđena procedura biće, već sada je jasno, izuzetno komplikovana za primenu u praksi, tako da ćemo tek videti da li će se i kako primenjivati. Tim sistemom, naime, predviđeno je automatsko upoređivanje ličnih podataka podnosilaca zahteva sa podacima koji su već uskladišteni u drugim informacionim sistemima EU“, objašnjavaju iz ministarstva. 

Kako dodaju u odgovoru, ideja koja stoji iza cele priče jeste centralizacija podataka o ljudima koji posećuju zemlje Evropske unije, koja će omogućiti prevenciju rizika.

“U pojedinim, izuzetnim okolnostima prijave će biti direktno, ručno obrađene od strane centralne jedinice ETIAS-a, kojom upravlja Fronteks, nakon čega će biti prosleđivane nacionalnim jedinicama u državama članicama na konačnu procenu“, navode iz ministarstva dodajući da će vreme za odobravanje prijava biti kratko u najvećem broju slučajeva.

Kofer i pasoš poslovnog čoveka
Foto: Pexels.com

„Očekuje se da oko 97 odsto prijava bude odobreno automatski u roku od 96 časova. O preostalih tri procenta odlučivaće nacionalne jedinice ETIAS-a. Ovakav način centralizovane obrade podataka biće povezan sa različitim bazama, koje će pružiti dodatne podatke o podnosiocima prijava, čime će se smanjiti potencijalni bezbednosni i zdravstveni rizici po samu Evropsku uniju, njene građane i one koji u njoj borave”, dodaju iz Ministarstva. 

Kažu da ne očekuju negativnu reakciju građana Srbije i eventualnu promenu stava o Evropskoj uniji zbog uvođenja novog mehanizma koji, čini se, može da predstavlja simbolično udaljavanje EU od Srbije. 

“Da bude još jasnije, sistem autorizacije koji EU namerava da uvede važiće za 60 zemalja čijim građanima nije potrebna viza za prostor Šengena, uključujući i Sjedinjene Američke Države, Кanadu, Japan i druge države među kojima je i Srbija. Ovakva politika objedinjene evidencije kretanja u svrhu veće bezbednosti i EU i svih u Evropi, jedna je od onih koje bi i naša zemlja podržala da je u prilici da o tome odlučuje kao članica Unije”, stoji u odgovoru ministarstva. 

Trenutno, ipak, još nije moguće koje će sve vrste podataka biti pohranjene u okviru ovog sistema, budući da je njegov završetak odložen za kraj 2022. godine, te ni u ministarstvu još uvek nemaju informaciju hoće li ova “instant viza” uključivati i podatke o korona virusu.

“Trenutno nije moguće proceniti koje će sve vrste podataka biti pohranjene u okviru ovog sistema, jer je njegova finalizacija odložena za kraj 2022. godine. Ceo ovaj projekat i dalje se suočava sa ogromnim izazovima, jer je najvažnije da bude siguran i funkcionalan u potpunosti kako bi odgovorio prvobitnim zahtevima. Naime, prema onome što je do sada poznato, predviđeno je da svakodnevno obrađuje milione ličnih informacija, kao i da bude povezan sa postojećim bazama podataka”, zaključuje se u odgovoru ministarstva. 

Inače, kako je navedeno na sastanku Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) ovakva praksa već postoji u SAD, Kanadi, Australiji, dok sama ideja o uvođenju ETIAS-a datira još od 2016. godine. Uz to, prema prethodnim najavama, sistem je trebalo da počne sa radom ove godine, ali je taj rok odložen za još godinu dana zbog pandemije.

  • Anna

    21.10.2021 #1 Author

    Bilo je i za očekivati

    Odgovori

  • Danijela

    21.10.2021 #2 Author

    Sta vise nece izmisliti?!

    Odgovori

  • GocaBG

    21.10.2021 #3 Author

    To se i ocekivalo…

    Odgovori

  • Ljubinka

    22.10.2021 #4 Author

    Kako se čudno pojavljuju nova pravila.

    Odgovori

  • Dragan

    22.10.2021 #5 Author

    A kako se to slaže sa zaštitom podataka o ličnosti u koju se kunu oni iz EU

    Odgovori

    • Tara

      25.10.2021 #6 Author

      Upravo isto htedoh da pitam! I koja je svrha uopšte kao i pristupanje EU, da bismo imali samo još više ograničenja, zabrana i troškova? Ovo se jedino odnosi na potpunu kontrolu kretanja običnih ljudi dok političari, biznismeni, krimosi i oni koji su ovo osmislili mogu da se kreću bez ikakve provere svojim privatnim avionima.

      Odgovori

  • Nikola

    22.10.2021 #7 Author

    Hoće i migranti morati da vade vize? 😂

    Odgovori

    • Tara

      25.10.2021 #8 Author

      Kao i do sada što nisu u obavezi ni da se testiraju, vakcinišu niti legitimišu.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...