Najava iz Brisela da bi Srbija mogla da se nađe u grupi "sigurnih" zemalja

Građani Srbije uskoro slobodno u EU, ali samo ako su vakcinisani određenim vakcinama

BiznisEUTurizamVesti

3.5.2021 18:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Građani Srbije uskoro slobodno u EU, ali samo ako su vakcinisani određenim vakcinama Građani Srbije uskoro slobodno u EU, ali samo ako su vakcinisani određenim vakcinama
Srbija bi, s obzirom na poboljšanje epidemiološke situacije, ubrzo mogla da uđe u grupu bezbednih zemalja čiji građani mogu slobodno da putuju u Evropsku... Građani Srbije uskoro slobodno u EU, ali samo ako su vakcinisani određenim vakcinama

Srbija bi, s obzirom na poboljšanje epidemiološke situacije, ubrzo mogla da uđe u grupu bezbednih zemalja čiji građani mogu slobodno da putuju u Evropsku uniju, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE), pozivajući se na ocene zvaničnika Evropske komisije (EK).

„Gledajući pozitivna kretanja epidemiološke situacije, mogao bih ubrzo da vidim Srbiju kao prihvatljivu zemlju – ispod praga koji je predviđen“, rekao je jedan neimenovani zvaničnik EK novinarima u Briselu. 

Komisija predlaže da se, u skladu sa razvojem epidemiološke situacije u EU, prag potreban za dozvoljavanje ulaska u EU podigne na 100 slučajeva inficiranih korona virusom na 100.000 građana. Taj prag bio je ranije 25 slučajeva na 100.000 građana. Evropska komisija je 3. maja predložila ublažavanje restrikcija za neesencijalna putovanja za građane tzv. trećih zemalja, gde spada i Zapadni Balkan, a mere ublažavanja bi se odnosile na one koji su vakcinisani cepivima koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

To bi značilo da bi u evropske države mogli da putuju oni koji su primili vakcine Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson ili AstraZeneka. Prema predlogu Evropske komisije, građani Srbije koji su vakcinisani ruskom vakcinom Sputnjik V ili kineskim Sinofarmom neće moći da putuju u EU, ali se to može promeniti u trenutku kada i ako Srbija bude ušla na listu bezbednnih zemlja, navodi RSE. Taj predlog Evropske komisije bi trebalo da usvoje države članice EU koje će već ove nedelje početi raspravu.

Eksperti EK očekuju odluku Saveta do kraja maja kako bi vakcinisani građani mogli da putuju već u junu.

  • Anna

    4.5.2021 #1 Author

    Baš lepo! Neimenovani izvor! Dajte konkretne informacije! I konkretne osobe. Ovde su ljudi vakcinisani praktično isključivo kineskom i ruskom vakcinom. Naravno- „zaboravili“ su da saopšte ljudima da sa tim vakcinama ne mogu da mrdnu nigde u Evropu.

    Odgovori

  • Tina

    4.5.2021 #2 Author

    Manipulacija i sa vakcinama i sa ljudima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...