GRAĐEVINCI KALKULIŠU POSKUPLJENJE ČELIKA Sledi povećanje cena od četiri do čak 30 odsto

AnalizaBiznisInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

20.1.2021 14:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

GRAĐEVINCI KALKULIŠU POSKUPLJENJE ČELIKA Sledi povećanje cena od četiri do čak 30 odsto GRAĐEVINCI KALKULIŠU POSKUPLJENJE ČELIKA Sledi povećanje cena od četiri do čak 30 odsto
Cena čelika na svetskim berzama ne prestaje da raste od septembra prošle godine. Danas je nabavka ovog, ključnog materijala za izgradnju skuplja 30 odsto... GRAĐEVINCI KALKULIŠU POSKUPLJENJE ČELIKA Sledi povećanje cena od četiri do čak 30 odsto

Cena čelika na svetskim berzama ne prestaje da raste od septembra prošle godine. Danas je nabavka ovog, ključnog materijala za izgradnju skuplja 30 odsto nego pre nekoliko meseci.

Građevinari u Srbiji su jedinstveni u oceni da će povećanje cene čelika za trećinu dovesti do poskupljenja građevinskih objekata i infrastrukture.

„Kada je u pitanju visokogradnja, izgradnja stanova i poslovnih objekata, ovo poskupljenje čelika može dovesti do povećanja troškova investitora za tri do četiri odsto“, objašnjava za Biznis.rs Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije, čiji su članovi najveće domaće građevinske kompanije.

Rodić, međutim, naglašava da će mnogo veći problem biti poskupljenja koja slede kod izgradnje i rekonstrukcija pruga, mostova i u kompanijama koje u najvećoj meri u svom radu koriste čelične konstrukcije.

„Tu će, svakako, povećanje cena ići u procentu koliko je skuplji čelik, znači 30 odsto“, ističe Rodić i dodaje da će verovatno svaki investitor morati da preispita da li je baš sada vreme za gradnju ili je možda pametnije sačekati da cene čelika počnu da padaju.

Foto: Pixabay.com

Milan Bojović, iskusni građevinac, danas tehnički direktor „Srbijaautoputa“ ističe da čelik, kao berzanska roba, značajno utiče na visokogradnju, ali i na niskogradnju.

„Zbog čestih promena cena čelika, mnoge kompanije primenjuju klizne skale, koje ih, ako su napravili dobre kalkulacije, delimično štite od značajnijeg udara poskupljenja. Međutim, jasno je da će ovakvo poskupljenje, u slučajevima već potpisanih ugovora, uticati na smanjenje profita građevinaca“, konstatuje Bojović.

Generalni direktor CIP Milutin Ignjatović, za Biznis.rs ističe da je jasno da će ovo poskupljenje značajno uticati na konačne cene infrastrukturnih objekata koji su trenutno u izgradnji.

„Cena mosta direktno zavisi od cene čelika. A, recimo da trenutno samo na potezu Preljina – Požega imamo 30-40 mostova. Slično je i na potezu Sremska Rača – Kuzmin. Most preko Save, kod Sremske Rače je dug 1,3 kilometra. Jasno je da tu mora da se plati prava cena. Ministarstvo infrastrukture je trenutno zatečeno, ali realnost je takva, da rešenje mora da se nađe“, objašnjava generalni direktor CIP.

Povećanje cene čelika značajno je poremetilo i tržište poljoprivrednih mašina. Kupci ovih dana pokušavaju da nabave neophodne mašine po starim cenama.

Građevina
Foto: PKS

“Poskupljenje čelika će svakako uticati na cenu krajnjih proizvoda na globalnom tržištu, a očekuje se da će povećanje neto cena varirati između pet i 15 odsto u zavisnosti od proizvoda. Naša kompanija trenutno radi na optimizaciji cena i usaglašavanju cenovnika uzimajući u obzir sve parametre”, kaže za Biznis.rs Vukašin Milinković, generalni direktor fabrike MBV Vršac.

“Nažalost po krajnje korisnike, nismo pronašli način da na ovo utičemo i moramo se suočiti sa promenama, ali ćemo učiniti sve da ove oscilacije budu što manje osetne našim kupcima”, konstatuje Milinković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...