GUBICI U SRPSKOM TURIZMU MILIJARDU EVRA Prihod će biti svega 600 miliona evra, kaže Ljajić

BiznisIzdvajamoSrbijaTurizamVesti

14.10.2020 14:00 Autor: Julijana Vincan 3

GUBICI U SRPSKOM TURIZMU MILIJARDU EVRA Prihod će biti svega 600 miliona evra, kaže Ljajić GUBICI U SRPSKOM TURIZMU MILIJARDU EVRA Prihod će biti svega 600 miliona evra, kaže Ljajić
Turizam u Srbiji ove godine zabeležiće gubitak od oko milijardu evra, dok će prihod od turizma u svetu biti najmanje 900 milijardi evra manji... GUBICI U SRPSKOM TURIZMU MILIJARDU EVRA Prihod će biti svega 600 miliona evra, kaže Ljajić

Turizam u Srbiji ove godine zabeležiće gubitak od oko milijardu evra, dok će prihod od turizma u svetu biti najmanje 900 milijardi evra manji nego u 2019. godini, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je naglasio da se ove godine u Srbiji očekivao devizni priliv od turizma u iznosu od 1,6 milijardi evra. Ipak, prihod će najverovatnije iznositi svega 600 miliona evra.

Napomenuo je da se tih 600 miliona velikim delom odnosi na plaćanja naših radnika koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu i koji su ovde plaćali platnim karticama iz tih zemalja.

Ministar turizma i trgovine

Ljajić je dodao da je veliko pitanje kada ćemo se vratiti na nivo iz 2019. Ta godina je, kako kaže, bila rekordna i po deviznom prilivu i poseti i domaćih i stranih turista.

Prema njegovim rečima, ova godina će definitivno, i kada se razmišlja o očekivanjima za zimsku sezonu, biti godina domaćih turista.

„Očekujemo dobru zimsku sezonu. Naši turistički centri će biti spremni da prime goste, naravno u skladu sa epidemiološkim merama“, objasnio je ministar turizma.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Dodao je da će zimska sezona samo smanjiti, ali ne i nadoknaditi štetu koju smo pretrpeli zbog nedolaska stranih turista ove godine.

Kada je reč o pomoći hotelijerima, Ljajić je naglasio da očekuje da isplata počne ove ili početkom sledeće sedmice. Naveo je da će tada za 314 hotelijera, koliko ih je ispunilo uslove konkursa, biti isplaćeno nešto više od 10 miliona evra.

Pasoš i aviončić
Foto: Pixabay.com

Za oko 70 odsto manje putovanja u svetu

Već se računaju štete u turizmu na svetskom nivou i procenjuje se da će manjak međunarodnih putovanja biti veći od 70 odsto, objasnio je Ljajić i dodao da su procene da će biti potrebno dve i po do četiri godine da dođemo na pretkrizni period od lane.

„Koliko će nama biti potrebno, teško je reći. Važno je da što pre stanemo na zelenu granu. Sada se pripremamo za postkrizni i postkorona period. Želimo da se naš turizam što pre oporavi“, naveo je Ljajić.

Foto: Pixabay.com/kolaž

Realnije je da se u 2021. obraćamo domaćim turistima

Turizam u Srbiji je ove godine zbog pandemije usmeren ka domaćim turistima, pa je u junu, julu i avgustu, uprkos korona virusu, zabeleženo povećanje broja domaćih gostiju, izjavio je ministar.

U avgustu je, kaže, zabeležen rast broja domaćih turista od čak 23 odsto u odnosu na avgust 2019. godine. To je, dodaje, značajno za oporavak našeg ukupnog turizma i za manje destinacije. One su, objašnjava, bile nedovoljno poznate, ali je seoski turizam tokom leta doživeo ekspanziju.

„Želimo da se to nastavi i da napravimo od seoskog turizma još jedan turistički proizvod koji će donositi značajan prihod“, naveo je Ljajić.

Brda i planine, selo
Foto: Pixabay.com

Može se, kaže, očekivati 2021. godine, ako epidemiološka situacija bude bolja, dolazak gostiju iz regiona i inostranstva.

„Ne možemo ništa da predvidimo. Realnije je da se 2021. obraćamo domaćem turisti. Taj period, do povratka gostiju iz regiona i sveta, iskoristićemo za dodatno pozicioniranje i promociju Srbije na međunarodnom planu“, kaže Ljajić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...