Generalni sekretar UN traži pravednu raspodelu vakcina

Gutereš: „Imunizacija 70 odsto svetske populacije prioritet“

LifestyleSvetVestiZdravlje

20.9.2021 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Gutereš: „Imunizacija 70 odsto svetske populacije prioritet“ Gutereš: „Imunizacija 70 odsto svetske populacije prioritet“
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Antonio Guterres) upozorio je da „niko nije siguran“ ukoliko nepravedna distribucija vakcina doprinese stvaranju otpornih varijanti korona virusa.... Gutereš: „Imunizacija 70 odsto svetske populacije prioritet“

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Antonio Guterres) upozorio je da „niko nije siguran“ ukoliko nepravedna distribucija vakcina doprinese stvaranju otpornih varijanti korona virusa.

„Toga dana niko neće biti bezbedan na jugu i severu, čak ni u zemljama u kojima su svi vakcinisani“, rekao je Gutereš, prenosi FT. On je naveo da je potreban globalni plan vakcinacije, što podrazumeva okupljanje svih koji proizvode vakcine i njihovu pravednu distribuciju.

Prema rečima generalnog sekretara, apel o pravednoj vakcinaciji nije prihvaćen. „Moja zemlja (Portigal) koja je bila veoma uspešna, sada ima 80 odsto potpuno vakcinisanog stanovništva. U Africi postoje zemlje sa manje od dva procenta“, naveo je Gutereš.

On je ocenio da je problem što se virus širi „poput požara“, mutira, menja se i postoji rizik da će u određenom trenutku jedna od ovih mutacija doneti virus koji je u stanju da odoli vakcinama koje se sada primenjuju.

U takvim okolnostima, naveo je Gutereš, niko ne bi bio siguran, čak ni u zemljama u kojima su svi vakcinisani. On je istakao da je prioritet vakcinisanje svih svuda, odnosno preduzimanje mera koje bi garantovale da će 70 odsto svetske populacije biti vakcinisano sredinom iduće godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...