Veliki sajber napad na sisteme podataka irske zdravstvene službe

Hakeri zaustavili rad bolnica u Irskoj

EULifestyleVesti

15.5.2021 19:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hakeri zaustavili rad bolnica u Irskoj Hakeri zaustavili rad bolnica u Irskoj
Posle ozbiljnog hakerskog napada na sisteme podataka irske zdravstvene službe HSE, IT stručnjaci pokušavaju da utvrde obim štete i bezbedno ponovo pokrenu sisteme, piše... Hakeri zaustavili rad bolnica u Irskoj

Posle ozbiljnog hakerskog napada na sisteme podataka irske zdravstvene službe HSE, IT stručnjaci pokušavaju da utvrde obim štete i bezbedno ponovo pokrenu sisteme, piše nemački Frankfurter Allgemeine Zeitung – FAZ.

Direktor HSE Pol Reid (Paul Reid) kaže da još uvek nije do kraja poznato koliko podataka su hakeri šifrovali i blokirali. Bolnice širom Irske morale su otkazati preglede i operacije. Prema tvrdnjama Udruženja farmaceuta Irske, pogođen je i sistem elektronskog recepta. Hakeri su napali i nacionalni i lokalni IT sistem HSE, tako da je čitav sistem od petka blokiran.

Hakeri su do sada nepoznati, ali se zna da su već tražili isplatu otkupnine u bitcoinima. Međutim, Irska im neće dati novac. Tako je odlučio premijer Majkl Martin (Michael Martin).

„Vrlo jasno kažemo da nećemo plaćati otkupninu, niti ćemo se baviti bilo čim sličnim“, rekao je premijer Martin na pres konferenciji, posebno sazvanoj zbog ovog nemilog događaja.

HSE je, takođe, najavio da će zahtev za otkup biti odbijen – jer je to na liniji politike države, ali i po savetu tajnih službi ove zemlje.

Prema rečima direktora HSE, Reida, navodno su hakeri koristili softver „Conti“, kojim upravlja čovek. Kako kažu informatički stručnjaci, ovaj program prvi put je korišćen 2019. godine. Pretpostavlja se da je i u ovom slučaju cifra za otkup podataka oko četvrtinu milona dolara, koliko prosečno traže hakeri iz Istočne Evrope.

Ovih dana se oko pitanja otkupa podataka od sajber kriminalaca polemika povela i u Velikoj Britaniji. U ovoj državi su sve glasniji oni koji zagovaraju strategiju nulte tolerancije za isplatu otkupnine sajber kriminalcima. Direktor i osnivač britanskog GVHK centra za sajber sigurnost Kjarn Martin (Ciaran Martin) ide i korak dalje. Savetuje da se zakonski utvrdi zabrana plaćanja otkupnine, jer bi tako nešto potpuno uništilo poslovni model hakera. Države bi, kaže on, morale da donesu zakone protiv hakerskih grupa na isti način kao što su to učinile protiv terorista.

Martin, koji je bio na čelu Nacionalnog centra za sajber bezbednost – NCSC od 2013. do 2020. godine, a sada je predavač na Oksfordu, upozorio je da kompanije ili institucije finansiraju organizovani kriminal plaćajući tražene otkupnine.

Tagovi
LIFESTYLE

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...