HDZ TRIJUMFOVAO NA IZBORIMA U HRVATSKOJ I Srpska samostalna demokratska stranka ulazi u Sabor

EURegionVesti

6.7.2020 08:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

HDZ TRIJUMFOVAO NA IZBORIMA U HRVATSKOJ I Srpska samostalna demokratska stranka ulazi u Sabor HDZ TRIJUMFOVAO NA IZBORIMA U HRVATSKOJ I Srpska samostalna demokratska stranka ulazi u Sabor
Na parlamentarnin izborima u Hrvatskoj, vladajući HDZ premijera Andreja Plankovića ostvario je ubedljivu pobedu, dok je njihov najveći rival, Restart koalicija predvođena SDP-om, doživela... HDZ TRIJUMFOVAO NA IZBORIMA U HRVATSKOJ I Srpska samostalna demokratska stranka ulazi u Sabor

Na parlamentarnin izborima u Hrvatskoj, vladajući HDZ premijera Andreja Plankovića ostvario je ubedljivu pobedu, dok je njihov najveći rival, Restart koalicija predvođena SDP-om, doživela pravi potop.

Prema podacima Državnog izbornog poverenstva, na osnovu obrađenih 86 posto biračkih mesta, HDZ s koalicijskim partnerima u nekim izbornim jedinicama – HSLS-om i HDS-om, osvojio je 67 mandata zajedno s tri mandata koja je dobio u dijaspori, dok Restart koaliciji pripada 41 mesto u parlamentu.

Foto: Tanjug/AP/Saša Kavić

Na trećem mestu je Domovinski pokret Miroslava Škora sa 16 mandata, a slede Most sa 8, Možemo 7, Stranka s imenom i prezimenom 2, Reformisti i HNS po 1 mandat.

Još osam mandata u Saboru pripada nacionalnim manjinama. Najviše glasova srpske nacionalne manjine dobili su kandidati Srpske samostalne demokratske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević.

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika, Pupovac je osvojio 10.732 glasa, Jeckov 8.375, a Boris Milošević 7.712 glasov, prenosi Hina.

Na parlamentarne izbore u Hrvatskoj izašlo je 46,68 posto birača, pokazuju podaci Državnog izbornog poverenstva.

Na osnovu podataka sa 96 posto obrađenih biračkih mesta, na izbore je izašlo 1.661.359 birača.

Aktuelni premijer i predsednik pobedničkog HDZ-a na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, Andrej Plenković, zahvalio je svima koji su glasali za tu stranku i ocenio da je demokratija to kada građani iskažu volju u kom smeru žele da ide država, prenosi Tanjug.

Foto: Tanjug/AP

Ovaj rezultat obavezuje. Imali smo težak mandat pun iskušenja iza nas. A izazovi pred nama su još veći. Takve okolnosti zahtevaju rad, elan, požrtvovnost, znanje, iskustvo. Krećemo svi zajedno kao i do sada svim srcem da radimo za Hrvatsku„, rekao je Plenković.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...