Šri Lanka pred najvećom ekološkom katastrofom u istoriji

Hemikalije i plastika na plažama, a preti i izlivanje velike količine nafte

SvetVesti

2.6.2021 12:35 Autor: Marko Miladinović 0

Hemikalije i plastika na plažama, a preti i izlivanje velike količine nafte Hemikalije i plastika na plažama, a preti i izlivanje velike količine nafte
Vatra na tankeru MV X-Press Pearl, koji je registrovan u singapurskoj luci, konačno je ugašena posle više od deset dana velikih napora vatrogasaca. Međutim,... Hemikalije i plastika na plažama, a preti i izlivanje velike količine nafte

Vatra na tankeru MV X-Press Pearl, koji je registrovan u singapurskoj luci, konačno je ugašena posle više od deset dana velikih napora vatrogasaca. Međutim, havarisani teretnjak će najverovatnije potonuti pored obale Šri Lanke, dok se deo njegovog toksičnog tovara već prosuo po plažama ovog ostrva u Indijskom okeanu, a velika količina hemikalija i nafte mogla bi da bude odvučena na morsko dno.  

Kako prenose lokalni mediji, mikropartikle plastike već ostavljaju katastrofalne posledice po morsku floru i faunu, a najgore možda tek sledi.

The Guardian piše da se, prema brodskom manifestu, u tovaru nalazilo 25 tona azotne kiseline i kaustične sode, kao i 28 kontejnera sirovinskih materijala za proizvodnju plastičnih kesa. Pored toga, i 300 tona goriva u njegovim tankovima.

Svih 25 članova posade bezbedno je evakuisano odmah po izbijanju požara. Gašenje vatre je bilo otežano prethodnih dana jer je sezona monsuna sa olujnim vetrovima, a materijali koji su goreli su bili visokozapaljivi. Brod je usidren 13 kilometara od glavnog grada Kolomba.

Tagovi
EKOLOGIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...