Posle najave o selidbi čuvene naftne kompanije u London

Holandska vlada pokušava da zadrži Shell

BerzaEUNovacSvetVesti

16.11.2021 13:28 Autor: Vladimir Jokanović 0

Holandska vlada pokušava da zadrži Shell Holandska vlada pokušava da zadrži Shell
Holandska vlada pokrenula je višečasovne konsultacije tražeći način da ukine kontroverzni porez na dividende kako bi zadržala kompaniju Royal Dutch Shell u zemlji i... Holandska vlada pokušava da zadrži Shell

Holandska vlada pokrenula je višečasovne konsultacije tražeći način da ukine kontroverzni porez na dividende kako bi zadržala kompaniju Royal Dutch Shell u zemlji i odvratila je od najavljene selidbe njenog sedišta u Veliku Britaniju.

Zvaničnici holandske vlade naveli su za Financial Times da je prelazna vlada premijera Marka Rutea (Mark Rutte) pokušala u ponedeljak da pronađe parlamentarnu većinu za ukidanje poreza na dobit od 15 odsto koji je dugo bio razlog pritužbi kompanije Shell, kao i još jedne anglo-holandske multinacionalne kompanije Unilever.

Političke konsultacije pokrenute su nekoliko sati nakon što je Shell najavio da će ukinuti svoju strukturu sa dvostrukim udelom u Holandiji i prebaciti celokupnu poresku osnovicu u Veliku Britaniju. Holandska vlada saopštila je da je to „nepoželjno iznenađenje“ i da se trudi da spreči odlazak kompanije.

Rukovodstvo kompanije Shell navelo je porez na dividende kao potencijalni razlog za napuštanje zemlje. Velika Britanija je izuzetak od većine zemalja u Evropi, jer nema porez na dividende po dobitku. Porez od 15 odsto na holandske akcije kompanije Shell zapravo ograničava otkup njenih akcija u Velikoj Britaniji, na oko 25 odsto prosečnog dnevnog obima trgovanja.

Prema planovima kompanije, Shell će i dalje biti na berzi u Amsterdamu, Londonu i Njujorku, ali sa jednom linijom akcija, čime će se proširiti fond na koji se primenjuje ograničenje od 25 odsto i na taj način će moći da poveća svoje otkupe. Ruteova vlada obećala je 2017. godine da će ukinuti porez na dobit od 15 odsto, ali su levičari i zeleni 2018. blokirali predlog poreskih olakšica za multinacionalke.

Kompanija se dugo suočava sa pitanjima investitora u vezi sa svojom dvojnom strukturom, koja je nedavno bila pogođena odlukom holandskog suda zbog klimatskih ciljeva, prenosi Reuters. Kompanija Shell saopštila je u ponedeljak da će ukinuti strukturu sa dvostrukim udelom i da će preseliti svoju centralu iz Haga u London.


Pored ovogodišnje sudske odluke koja nalaže bržu tranziciju i veću redukciju ugljen-dioksida, dodatni udarac na odnose kompanije sa Holandijom predstavlja najava najvećeg holandskog državnog penzionog fonda ABP da će izbaciti Shell i sve ostale kompanije koje koriste fosilna goriva iz svog portfelja.

Foto: Pixabay.com

Na predstojećoj generalnoj skupštini kompanije 10. decembra, najmanje tri četvrtine akcionara moraće da glasa za sprovođenje promena. Ako Shell pokrene rekonstrukciju, takođe će izbaciti „Royal Dutch“ iz svog naziva, koji datira od 1907. godine. Nošenje kraljevske oznake je izvor ponosa i časti, saopštila je kompanija, dodajući da nakon predloženih promena više neće ispunjavati uslove za korišćenje svog dosadašnjeg naziva, pa će se zvanično nazivati Shell.

Odluka akcionara smatra se svojevrsnim glasanjem o poverenju u London, nakon što je izlazak Velike Britanije iz Evropske unije promenio tok dnevnog trgovanja akcijama kompanije Shell, jer su milijarde evra prešle sa Ostrva u Amsterdam. Nakon vesti o planiranju selidbe sedišta kompanije, akcije Shella u Londonu porasle su za dva odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...