Oboren rekord u potrošnji

Hrvati troše šakom i kapom na luksuzne automobile i skupe stanove

EURegionVesti

8.8.2021 10:17 Autor: Marko Miladinović 0

Hrvati troše šakom i kapom na luksuzne automobile i skupe stanove Hrvati troše šakom i kapom na luksuzne automobile i skupe stanove
Potrošački rekord oboren je 30. jula u Hrvatskoj. Izdato je računa u vrednosti 926 miliona kuna (123,5 miliona evra), što je najveća potrošnja u... Hrvati troše šakom i kapom na luksuzne automobile i skupe stanove

Potrošački rekord oboren je 30. jula u Hrvatskoj. Izdato je računa u vrednosti 926 miliona kuna (123,5 miliona evra), što je najveća potrošnja u jednom danu od uvođenja fiskalizacije, piše Dnevnik.hr.

Tokom pandemijske 2020. godine građani su uštedeli više od 15 milijardi kuna (dve milijarde evra) pa sada troše deo tih sredstava, ističu ekonomisti.

“Na neki način su čekali da prođe ta neizvesnost oko krize pa da počnu trošiti. Oporavak potrošnje i njen značajniji rast pozitivno deluje i na stanje u državnom budžetu s obzirom na prihode od PDV-a, koji su njegova najznačajnija stavka”, objasnila je ekonomistkinja Iva Tomić, prenosi Poslovni.hr.

U prvoj polovini ove godine kupljeno je gotovo 6.000 automobila više nego u isto vreme lani, a posebno dobro se prodaju oni najluksuzniji – primera radi, prodato je dvostruko više vozila marke Porsche.

Prodaju se i stanovi. Na mestu trošnih baraka u samom centru Zagreba gradiće se stambeni kompleksi, pa iako njihova gradnja nije još započela stanovi se već rezervišu i to uprkos ceni koja se kreće i do 4.000 evra po kvadratu.

Neki su se već ohrabrili i na zaduživanje, pa su nakon dugo vremena tokom juna počeli da rastu i gotovinski krediti koji se mogu dobiti i putem pametnih telefona, pišu hrvatski mediji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...