jun je sedmi uzastopni mesec rasta

Hrvatska beleži rast industrijske proizvodnje od 8,3 odsto

InvesticijeNovacRegionVesti

29.7.2021 16:16 Autor: Miljan Paunović 1

Hrvatska beleži rast industrijske proizvodnje od 8,3 odsto Hrvatska beleži rast industrijske proizvodnje od 8,3 odsto
Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj je porasla u junu za više od osam odsto na godišnjem nivou, što je sedmi uzastopni mesec rasta. Hrvatski Državni... Hrvatska beleži rast industrijske proizvodnje od 8,3 odsto

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj je porasla u junu za više od osam odsto na godišnjem nivou, što je sedmi uzastopni mesec rasta.

Hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja u junu ojačala za 1,5 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok je u odnosu na jun 2020. porasla za 8,3 procenta.

To je sporiji rast nego u maju, kada je proizvodnja na godišnjem nivou skočila za 15,8 procenata, ali je to već sedmi mesec zaredom kako se oporavlja, preneo je Seebiz.

Rast proizvodnje u junu na godišnjem nivou zabeležen je u četiri od pet sektora, a najveći, od 17,4 odsto, bio je u proizvodnji energije.

S rastom od 14,6 procenata sledi proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla za 13,9 odsto.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju povećana je za 8,3 procenta. Pad je na godišnjem nivou zabeležen samo u proizvodnji intermedijarnih proizvoda, za 7,2 odsto.

Hrvatska industrijska proizvodnja je nakon prošlogodišnjeg pada od 3,4 odsto zbog korona pandemije, u prvih šest meseci 2021. godine zabeležila rast od 9,6 odsto u odnosu na isti lanjski period, navodi se u informaciji.

  • JANA

    18.11.2022 #1 Author

    Komsije uvek prve na recima ,ali nekako na delu im slabo prolazi ,svako dobro

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...