HRVATSKA EKONOMIJA SE USKORO VRAĆA U ŽIVOT? Privredna komora poslala Vladi predloge za popuštanje mera

RegionVesti

21.4.2020 12:18 Autor: Ljiljana Begović 0

HRVATSKA EKONOMIJA SE USKORO VRAĆA U ŽIVOT? Privredna komora poslala Vladi predloge za popuštanje mera HRVATSKA EKONOMIJA SE USKORO VRAĆA U ŽIVOT? Privredna komora poslala Vladi predloge za popuštanje mera
Hrvatska privredna komora (HGK), poslala je zahtev premijeru Andreju Plenkoviću sa listom svih  mera za popuštanje koje bi prema njima trebalo usvojiti, jer se... HRVATSKA EKONOMIJA SE USKORO VRAĆA U ŽIVOT? Privredna komora poslala Vladi predloge za popuštanje mera

Hrvatska privredna komora (HGK), poslala je zahtev premijeru Andreju Plenkoviću sa listom svih  mera za popuštanje koje bi prema njima trebalo usvojiti, jer se u Hrvatskoj znatno poboljšala situacija sa epidemijom korona virusa.

Foto:gov.hr

Iz Vlade poručuju da će se u toku nedelje, posle sednice, znati plan za otključavanje ekonomije nakon više od mesec dana od donošenja restriktivnih mera za suzbijanje širenja zaraze, prenosi Jutarnji list. Razgovori između preduzetnika i Vlade idu u dobrom smeru i verovatno će se, dopuste li to epidemiolozi, veći deo tih mera i usvojiti.

HGK je od svojih članica prikupio predloge, sastavio opširan dokument i tačno naveo kako bi se provele mere, odnosno uz koje zaštitne mehanizme, od obaveze korišćenja maski, stalne dezinfekcije, postavljanje barijera, držanje razmaka, ograničavanje broja mušterija, provetravanja…

HGK predlaže decentralizaciju popuštanja mera na način da se one prvo primenjuju na delove zemlje u kojima je zabeležen mali broj zaraženih i u kojoj u poslednjih sedam dana nisu zabeležene novoobolele osobe. Traže da se odmah produži radno vreme prodavnica koje su sada otvorene do 17 na 20 časova, te postupno otvaranje i drugih neprehrambenih peodavnica.

Foto:hgk.hr

Takođe, HGK traži da se polako otvaraju i sve druge prodavnice,  pre svega sa IT opremom, elektronskim  uređajima, građevinskim materijalom , trgovine nameštajem i ostalim potrepštinama za kuću,  prodavnice autodelova, traže i otvaranje mini pijaca u manjim mestima,  prodavnica građevinskog  materijala, kao i promenu radnog vremena za pekare od šest do 15 sati.

Kad je reč o kafićima i restoranima (i hotelskim), predlaže se rad onih koji imaju terase uz razmak stolova, a koji nemaju, da im se omogući posluživanje pića po modelu “za poneti“.

U sektoru turizma traži se prvo popuštanje mera za nautički turizam, odnosno otvaranje manjih smeštajnih objekata, otvaranje kampova – mobilnih kućica koje su autonomne i odvojene.

U sektoru saobraćaja traži se normalizacija stanja, od javnog gradskog, linijskog, do kamionskog i avio prevoza. HGK traži i da e-propusnice za radnike vrede 30 dana, traže i otvaranje sportskih i rekreativnih površina na otvorenom, omogućavanje rada vrtića za decu radnika kojima nije zabranjen rad.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...