EVROPSKE ZEMLJE PRED DOLAZAK VAKCINISANIH TURISTA IZ SAD

Hrvatska i Grčka već otvorile granice za Amerikance

BiznisEUTurizamVesti

29.4.2021 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatska i Grčka već otvorile granice za Amerikance Hrvatska i Grčka već otvorile granice za Amerikance
Nakon što je predsednica Evropske komisije Ursula fon del Lajen (Ursula von der Leyen) predložila otvaranje granica EU za američke državljane, zvaničnici su otkrili... Hrvatska i Grčka već otvorile granice za Amerikance

Nakon što je predsednica Evropske komisije Ursula fon del Lajen (Ursula von der Leyen) predložila otvaranje granica EU za američke državljane, zvaničnici su otkrili da su mnoge zemlje već pripremile svoje mere. Ona je izjavila za New York Times da se nada da će EU ponovo otvoriti granice za turiste iz SAD, koji su primili vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Međutim, dve zemlje članice EU, Hrvatska i Grčka, čije se ekonomije u velikoj meri oslanjaju na turizam, već su najavile da su otvorene za američke turiste, kao i Island, koji je deo šengenske zone. Neke američke avio-kompanije su se izborile da uvedu letove za te destinacije, očekujući nagli porast postpandemijskih letnjih putovanja.

Na redovnoj dnevnoj konferenciji za medije Evropske komisije, zvaničnici su naveli da su pravila putovanja samo preporuka, ali da zemlje članice nisu u obavezi da obaveštavaju Brisel o bilo kakvim odstupanjima. Pratili smo napredak vakcinacije u Sjedinjenim Državama i težimo obnavljanju putovanja čim to bude sigurno„, saopštila je EK, prenosi Politico.

Foto: Tanjug/AP/ Harry Nakos

Takozvani digitalni zeleni sertifikati osmišljeni su kao propusnica za putovanja među državama članicama EU, od kojih mnoge još nameću ograničenja putovanja i građanima EU. Zvaničnici u zemljama sa velikim turističkim sektorom se nadaju da sertifikati mogu pomoći u oživljavanju slobodnih putovanja za vreme letnjih odmora.

EK je ocenila da „treba izbegavati jednostrane pristupe“, kao i da EU traži novi predlog za otvaranje spoljnih granica, ističući da države članice nisu u zakonskoj obavezi da slede zajednička pravila. To nije obavezujući  zakon, tako da države članice imaju određenu fleksibilnost u načinu na koji se bave ovim pitanjem, istakli su u EK.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), izrazio je želju da se američki turisti vrate u Evropu. „Trudimo se da predložimo veoma konkretno rešenje, posebno za američke građane koji su vakcinisani“, rekao je Makron u nedavnom intervjuu za TV CBS, dodajući da bi Amerikanci ulazili uz posebnu propusnicu. Mnoge diplomate EU na ovo su reagovale sa izraženim oprezom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...