HRVATSKA OČEKUJE OKO 20 MILIJARDI EVRA OD EK Paket mera za oporavak od pandemije moraju da prihvate sve članice EU

EUVesti

14.6.2020 10:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

HRVATSKA OČEKUJE OKO 20 MILIJARDI EVRA OD EK Paket mera za oporavak od pandemije moraju da prihvate sve članice EU HRVATSKA OČEKUJE OKO 20 MILIJARDI EVRA OD EK Paket mera za oporavak od pandemije moraju da prihvate sve članice EU
Hrvatska može da očekuje više od 20 milijardi evra za oporavak od pandemije, izjavila je državna sekretarka Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Nikolina Brnjac... HRVATSKA OČEKUJE OKO 20 MILIJARDI EVRA OD EK Paket mera za oporavak od pandemije moraju da prihvate sve članice EU

Hrvatska može da očekuje više od 20 milijardi evra za oporavak od pandemije, izjavila je državna sekretarka Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Nikolina Brnjac u razgovoru za nedjeljni Večernji list, prenosi seebiz.eu.

Brnjac je podsetila da se predlog Paketa za oporavak Evropske komisije sastoji od dva dela: modifikovanog Višegodišnjeg finansijskog okvira (VFO) od 1.100 milijardi evra i Instrumenta za oporavak (Next Generation EU) od 750 milijardi evra, od toga 500 milijardi bespovratnih sredstava i 250 milijardi povoljnih zajmova.

Instrument za oporavak će se finansirati novcem koji će EK pozajmiti na finansijskim tržištima na temelju kreditnog rejtinga EU, a otplata tih zajmova počela bi 2028. i trajala do 2058.

„Prema preliminarnim proračunima, Hrvatska može očekivati iz tog paketa nešto više od 20 milijardi evra. Međutim, ceo paket moraju prihvatiti sve zemlje članice na nivou Evropskog saveta“, kaže Brnjac.

  • GINKO

    28.6.2022 #1 Author

    Bilo bi lepo, a verujem da bi pametno i iskoristili to

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...