HRVATSKA PRED DUBOKOM RECESIJOM Procenjuje Svetska banka

RegionVesti

9.4.2020 11:01 Autor: Ljiljana Begović 0

HRVATSKA PRED DUBOKOM RECESIJOM Procenjuje Svetska banka HRVATSKA PRED DUBOKOM RECESIJOM Procenjuje Svetska banka
Svetska banka ažurirala je svoje prognoze usled pandemije korona virusa, pa tako procenjuje da će hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti 6,2... HRVATSKA PRED DUBOKOM RECESIJOM Procenjuje Svetska banka

Svetska banka ažurirala je svoje prognoze usled pandemije korona virusa, pa tako procenjuje da će hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti 6,2 posto, dok bi stopa nezaposlenosti mogla da bude iznad 9 posto.

„Negativna kretanja od početka godine značajno su izmenila izglede za 2020. godinu. Nakon što je u 2019. konačno dostigla nivo BDP pre krize 2008. godine, Hrvatska je na putu duboke recesije. Globalna pandemija Covida-19 rezultirala je zatvaranjem mnogih država širom sveta, pa bi mogla dovesti do smanjivanja hrvatskog BDP-a ove godine za 6,2 posto“, ističe se u ažuriranim prognozama Svetske banke.

Kako procenjuju, hrvatski turizam i izvoz  biće teško pogođeni, s obzirom na zabrane putovanja i usporavanje aktivnosti u zemljama koje su glavni trgovinski partneri Hrvatske, pre svega u Italiji, ali i u ostatku evrozone.

I posledice na tržište rada mogle bi biti teške. Radnici koji su privremeno radili u inostranstvu počeli su da se vraćaju u Hrvatsku, što daje daodatni pritisak stopi nezaposlenosti, koja bi mogla porasti ove godine iznad 9 posto. U februaru je ta stopa, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) iznosila 8,3 posto,piše Seebiz.eu.

Prema procenama Svetske banke ove godine deficit  bi mogao doći do 8 posto BDP, a udeo javnog duga u BDP-u gotovo 84 posto BDP.

Procene su da će pandemijska kriza do sredine godine postupno nestati, što bi moglo dovesti do oporavka u 2021. i 2022. godini, u tom slučaju bi u 2021. hrvatski BDP mogao porasti za 4,6 posto.

Procene ukazuju i da će se smanjiti fiskalni deficit, sa ukidanjem mera pomoći i ubrzavanjem ekonomskog rasta, međutim bez dodatne konsolidacije, deficit će ostati na visokom nivou. U Svetskoj banci procenjuju da će budžetski deficit u 2021. biti 6,4 posto.

U Svetskoj banci ističu i da bi ova kriza mogla da predstavlja priliku da se promeni hrvatski model rasta i fokusira se na povećanje otpornosti na spoljne krize.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...