Negativni ekonomski rezultati u prvom kvartalu 2021. godine

Hrvatska u blagoj recesiji, BDP nastavio da pada

RegionVesti

28.5.2021 12:22 Autor: Miljan Paunović 0

Hrvatska u blagoj recesiji, BDP nastavio da pada Hrvatska u blagoj recesiji, BDP nastavio da pada
Hrvatska privreda je u prvom tromesečju ove godine pala za 0,7 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, prema preliminarnoj proceni Državnog zavoda... Hrvatska u blagoj recesiji, BDP nastavio da pada

Hrvatska privreda je u prvom tromesečju ove godine pala za 0,7 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, prema preliminarnoj proceni Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljenoj danas, prenosi Tanjug.

To je četvrto uzastopno tromesečje da hrvatska ekonomija beleži pad na godišnjem nivou, ali znatno sporije nego u prethodnom, kada je pad iznosio 7,2 odsto.

Ipak, ovo je slabiji rezultat nego što se očekivalo. Od šest ekonomskih analitičara koji su komentarisali za See.biz, troje je očekivalo rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) između 0,7 i četiri procenata, dvoje stagnaciju, a jedan je predviđao pad od šest odsto.

Pad u prvom kvartalu je posledica nastavka slabosti privatne potrošnje, najveće stavke BDP.

Prema podacima DZS potrošnja domaćinstava je pala u proteklom kvartalu za 0,4 posto u odnosu na isti lanjski period. Izvoz robe i usluga je potonuo za 0,9 odsto međugodišnje. Pri tome, izvoz robe je porastao za 8,3 odsto, dok je izvoz usluga pao za 18,6 procenata.

Uvoz robe i usluga je istovremeno smanjen za 2,1 odsto na godišnjem nivou, pri čemu je uvoz robe bio veći za jedan odsto, dok je uvoz usluga pao za 19,7 procenata.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u periodu januar-mart za 4,6 odsto na godišnjem nivou, što je ubrzanje u odnosu na rast od 4,2 odsto u prethodnom kvartalu. Porasla je i međugodišnja državna potrošnja za 0,2 odsto.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u prvom tromesečju porastao za 5,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjem nivou skliznuo za 0,9 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...