Evropska korporativna banka suočena sa pritiscima investitora i ekoloških aktivista

HSBC saopštila politiku finansiranja proizvodnje termalnog uglja

EkologijaInvesticijeSvetU fokusuVesti

14.12.2021 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

HSBC saopštila politiku finansiranja proizvodnje termalnog uglja HSBC saopštila politiku finansiranja proizvodnje termalnog uglja
Vodeća evropska korporativna banka u Aziji HSBC saopštila je svoju dugo očekivanu politiku finansiranja proizvodnje termalnog uglja. Tom prilikom, zvaničnici banke su saopštili da... HSBC saopštila politiku finansiranja proizvodnje termalnog uglja

Vodeća evropska korporativna banka u Aziji HSBC saopštila je svoju dugo očekivanu politiku finansiranja proizvodnje termalnog uglja. Tom prilikom, zvaničnici banke su saopštili da očekuju da svi njeni klijenti već imaju plan za smanjenje upotrebe fosilnog goriva do kraja 2023. godine.

Ugalj je problematičan energent za vlade širom Azije koje žele da se oslobode tog jeftinog i široko korišćenog izvora energije s intenzivnom emisijom ugljen-dioksida, kako bi ispunile svoje obećanje vezano za globalne obaveze smanjenja emisija u borbi protiv klimatskih promena.

HSBC će smanjiti kreditnu izloženost za termalni ugalj za najmanje 25 odsto do 2025. godine i za 50 odsto do 2030. godine, mada bi klijenti koji nisu iz Evropske unije ili iz zemalja Organizacije za evropsku saradnju i razvoj (OECD) mogli biti finansirani do globalnog postupnog izlaska iz uglja 2040. godine, prenosi Reuters.

Povodom obećanja da neće finansirati nove termoelektrane na ugalj ili rudnike termalnog uglja, iz HSBC su naveli da će na taj način pomoći da se postepeno ukine korišćenje uglja u skladu sa naučnim preporukama vezanim za klimatske promene i da će se politiku banke revidirati svake godine.

„Moramo da se direktno uhvatimo u koštac s nekim teškim pitanjima. Ugalj je jedan od velikih problema. On učestvuje sa 25 odsto u globalnim emisijama gasova sa efektom staklene bašte“, rekla je direktorka za održivost u HSBC grupi Selin Hervajer (Celine Herweijer).

Prema njenim rečima, „nije dovoljno imati samo zabraniti proizvodnju novog uglja“, već pažnja mora da se usmeri na hitno povlačenje iz uglja u skladu sa naučnim rokovima.

Kao jedna od najvećih evropskih banaka s velikom izloženošću u ovoj industriji na tržištima u razvoju u Aziji i drugim delovima sveta, HSBC je suočena s pritiskom investitora i ekoloških aktivista da smanji kreditiranje onih koji koriste ugalj, najprljaviji energent među fosilnim gorivima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...