BEZ NUKLEARKI 14 ZEMALJA ČLANICA EU

I dalje četvrtina struje u EU iz nuklearnih elektrana

AnalizaEUU fokusuVesti

23.2.2021 13:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

I dalje četvrtina struje u EU iz nuklearnih elektrana I dalje četvrtina struje u EU iz nuklearnih elektrana
Ako Evropska unija, u skladu sa ekološkim i klimatskim ciljevima, intenzivno smanjuje proizvodnju električne energije iz uglja, proizvodnja struje iz nuklearnih elektrana i dalje... I dalje četvrtina struje u EU iz nuklearnih elektrana

Ako Evropska unija, u skladu sa ekološkim i klimatskim ciljevima, intenzivno smanjuje proizvodnju električne energije iz uglja, proizvodnja struje iz nuklearnih elektrana i dalje predstavlja značajan energetski izvor za zemlje članice EU.

U 2019. godini 13 država članica EU imalo je u funkciji ukupno 106 nuklearnih reaktora, koji su proizveli oko 765 hiljada gigavat časova (GVh) električne energije ili oko 26 odsto ukupne proizvodnje električne energije u Evropskoj uniji, navodi se u izveštaju evroskog statističkog zavoda Eurostat.

Prema zvaničnim podacima, najveći proizvođač nuklearne energije u EU bila je Francuska sa 399 hiljada GVh (52,1 odsto od ukupne proizvodnje električne energije u nuklearnim elektranama u EU) zatim sledi Nemačka sa proizvodnjom od oko 75 hiljada GVh ili 9,8 odsto od ukupne proizvodnje, Švedska ima proizvodnju od oko 66 hiljada GVh ili 8,6 odsto ukupne proizvodnje a na četvrtom mestu je Španija sa proizvodnjom električne energije u nuklearnim elektranama od nešto više od 58 hiljada GVh ili 7,6 odsto ukupne proizvodnje.

Izvor. Eurostat

Inače, ove četiri zemlje zajedno su činile više od tri četvrtine ukupne količine električne energije proizvedene u nuklearnim postrojenjima u EU.

U Evropskoj uniji 14 zemalja članica nema nuklearne elektrane – Danska, Estonija, Irska, Grčka, Hrvatska, Italija, Kipar, Letonija, Luksemburg, Litvanija, Malta, Austrija, Poljska I Portugal.

Inače, od 2006. godine ukupna bruto proizvodnja električne energije iz nuklearnih elektrana u EU smanjila se za 16,3 odsto, uglavnom zbog isključenja nuklearnih reaktora u Nemačkoj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...