I KINEZI KRIPTOVALUTU ZA TRKU IMAJU E-Juan na praktičnom testu, zvanično lansiranje zakazano za februar 2022.

Hi-techLifestyleSvetVesti

23.11.2020 15:22 Autor: Marko Miladinović 0

I KINEZI KRIPTOVALUTU ZA TRKU IMAJU E-Juan na praktičnom testu, zvanično lansiranje zakazano za februar 2022. I KINEZI KRIPTOVALUTU ZA TRKU IMAJU E-Juan na praktičnom testu, zvanično lansiranje zakazano za februar 2022.
Vlada Narodne republike Kine je još pre šest godina sastavila ekspertski tim za ispitivanje svih mogućnosti za kreiranje državne elektronske valute zasnovane na blokčejn... I KINEZI KRIPTOVALUTU ZA TRKU IMAJU E-Juan na praktičnom testu, zvanično lansiranje zakazano za februar 2022.

Vlada Narodne republike Kine je još pre šest godina sastavila ekspertski tim za ispitivanje svih mogućnosti za kreiranje državne elektronske valute zasnovane na blokčejn tehnologijama.

Podsetimo, u tom trenutku prošlo je šest punih godina od lansiranja bitkoina i prvi talas trgovanja kriptovalutama već je uveliko bio u toku. Ipak, može se reći da je to jedan od pionirskih poduhvata kreiranja kriptovalute od strane vlasti neke zemlje.

U međuvremenu su i centralne banke drugih zemalja ušle u trku sa razvojem svojih kriptovaluta, a pored kineskih, u javnosti su kao najnaprednije pominjane još državne inicijative iz skandinavskih zemalja, kao i državne kovnice novca u Australiji koja je pre mesec dana pokrila kriptovalutu ethereum svojim zlatnim rezervama kao garancijom.

Kinezima na ruku ide i činjenica da je veliki udeo stanovništva u zemlji i inače prešao na bezgotovinska plaćanja zahvaljujući inovativnim digitalnim servisima, a taj trend još je višestruko povećan za vreme pandemije korona virusa.

Prelazak na transakcije u kriptovalutama, jednom odobren, u tom smislu ne bi trebalo da predstavlja veliki probem.

Što se tiče značaja za državnu upravu, e-Juan mogao bi da donese bitna olakšanja za nagomilani kineski javni dug.  Naime, čak 341 milijarda dolara dugova u najmnogoljudnijoj zemlji nastalo je kroz takozvane „loše zajmove“, kada su višestruki krediti izdavani na osnovu istog kolaterala. Kako veruju u Kineskoj centralnoj banci, upotrebom zvanične kriptovalute, koja svaku transakciju transparentno pamti, trebalo bi veći deo ovog problema da bude otklonjen.

Skeptici, ipak, veruju da kriptovaluta neće tek tako lako biti lansirana u Kini, koja se duboko oslanja na svoj centralizovan finansijski sistem, imajući u vidu da je čitava poena blokčejn tehnologija zasnovana upravo na decentralizaciji.

Za sada, e-Juan se koristi u 12 pilot projekata u vladinim institucijama, a zvanično lansiranje zakazano je za vreme održavanja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, u februaru 2022. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...