I TOKOM PANDEMIJE OBEZBEĐENA RADNA MESTA ZA MLADE Kroz program Moja prva plata zaposleno više od 8.500 lica

BiznisBolji posaoIzdvajamoSrbijaVesti

29.12.2020 14:27 Autor: Marija Jovanović 1

I TOKOM PANDEMIJE OBEZBEĐENA RADNA MESTA ZA MLADE Kroz program Moja prva plata zaposleno više od 8.500 lica I TOKOM PANDEMIJE OBEZBEĐENA RADNA MESTA ZA MLADE Kroz program Moja prva plata zaposleno više od 8.500 lica
Program „Moja prva plata“ je mera kojom je Vlada Srbije i tokom pandemije uspela ne samo da očuva radna mesta već i da zaposli... I TOKOM PANDEMIJE OBEZBEĐENA RADNA MESTA ZA MLADE Kroz program Moja prva plata zaposleno više od 8.500 lica

Program „Moja prva plata“ je mera kojom je Vlada Srbije i tokom pandemije uspela ne samo da očuva radna mesta već i da zaposli više od 8.500 mladih, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević tokom posete industriji mesa „Nedeljković“.

Ovu privatnu firmu u Sremskoj Mitrovici Kisić Tepavčević obišla je povodom početka isplate prvog dela novčane naknade za decembar za kandidate koji su uključeni u program „Moja prva plata“ i započeli su osposobljavanje kod poslodavca iz privatnog sektora.

„Vlada je tokom pandemije bila fokusirana na očuvanje ljudskih života, ali i privrede, u čemu je uspela mnogo bolje nego većina drugih zemalja. Poseban zadatak je bio očuvanje radnih mesta u čemu smo uspeli“, ocenila je Kisić.

Foto: Tanjug

Ministarka je dodala da je država uspela da napravi velike pomake kada je u pitanju zapošljavanje mladih, za šta je pre svega zaslužan ovaj program, koji je značajan za njihovo osposobljavanje da rade na konkretnim radnim mestima bez obzira na formalno obrazovanje.

Prema njenim rečima, Nacionalna služba za zapošljavanje je u avgustu ove godine raspisala Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih, za koji je interesovanje pokazao veliki broj poslodavaca.

„Više od 8.500 lica je zaposleno prvi put na određenim poslovima, a najveći broj njih u privatnom sektoru“, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je većina ugovora do sada potpisana.

Foto: Tanjug

Ona je navela i da se u toku realizacije tog programa ukazala potreba za izradom novog zakona o radnim praksama i osposobljavanju, i potvrdila da će Ministarstvo raditi na tome u narednom periodu.

Imajući u vidu uslove u kojima se ovaj program sprovodi, možemo reći da smo postigli izuzetne rezultate i što se tiče interesovanja poslodavaca i što se tiče zainteresovanosti mladih ljudi kojima je on namenjen, ocenio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Na teritoriji Srema se za program Moja prva plata prijavilo više od 860 kandidata, a do sada je sklopljeno 180 ugovora, rekla je direktorka filijale NSZ u Sremskoj Mitrovici Marijana Grabić. Nih 172 angažovano je u privatnim preduzećima, a svega osmoro u javnom sektoru.


Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...