I U NOVEMBRU STABILNA INFLACIONA OČEKIVANJA Na godišnjem nivou oko dva odsto

BankeNovacSrbijaVesti

21.12.2020 18:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

I U NOVEMBRU STABILNA INFLACIONA OČEKIVANJA Na godišnjem nivou oko dva odsto I U NOVEMBRU STABILNA INFLACIONA OČEKIVANJA Na godišnjem nivou oko dva odsto
Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, prema rezultatima novembarske ankete, kreću se u granicama cilja 3 odsto plus/minus 1,5 odsto, saopštila... I U NOVEMBRU STABILNA INFLACIONA OČEKIVANJA Na godišnjem nivou oko dva odsto

Kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, prema rezultatima novembarske ankete, kreću se u granicama cilja 3 odsto plus/minus 1,5 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Kako se navodi, Inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede za godinu dana unapred nastavila su da se kreću blizu nivoa od dva odsto. Za novembar 2021. predstavnici finansijskog sektora očekuju inflaciju od 2,1 odsto, dok privrednici za isti period očekuju nešto nižu inflaciju, od 1,9 odsto.

Vaga na digitronu - krompir sa jedne i novac sa druge strane
Foto: Pixabay.com

Kada je reč o srednjoročnim inflacionim očekivanjima, ona su kod finansijskog sektora nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznose 2,5 odsto, dok su očekivanja privrednika neznatno snižena, na 1,9 odsto.

Postignuta usidrenost inflacionih očekivanja doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta, saopštila je NBS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...