Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
AMERIČKA KOMPANIJA PROIZVELA NAJMANJI POLUPROVODNIK

IBM testira čipove sa kojima će baterije telefona trajati četiri puta duže

Hi-techLifestyleSvetVesti

9.5.2021 10:15 Autor: Vladimir Jokanović 3

IBM testira čipove sa kojima će baterije telefona trajati četiri puta duže IBM testira čipove sa kojima će baterije telefona trajati četiri puta duže
Američka kompanija IBM saopštila je da je napravila značajan proboj u tehnologiji računarskih procesora stvorivši čip veličine 2nm (dva nanometra) u svojoj test laboratoriji.... IBM testira čipove sa kojima će baterije telefona trajati četiri puta duže

Američka kompanija IBM saopštila je da je napravila značajan proboj u tehnologiji računarskih procesora stvorivši čip veličine 2nm (dva nanometra) u svojoj test laboratoriji. Trenutno su u širokoj upotrebi čipovi od 7nm, a pojedini napredni uređaji koriste čipove 5nm, dok 3nm čipovi još nisu komercijalizovani.

IBM tvrdi da njegov probni čip 2nm ima 45 odsto bolje performanse u odnosu na 7nm čipove, kao i da je energetski efikasniji za 75 procenata, odnosno da troši za toliko manje energije. Kompanija navodi da bi nova tehnologija mogla da produži trajanje baterije mobilnog telefona četiri puta, prenosi BBC.

Kretanje vrednosti akcija kompanije IBM/NYSE-Google

Industrija računarskih čipova koristi za meru nanometre, što odgovara jednom milijarditom delu metra, za merenje fizičke veličine tranzistora. Manji broj nanometara je pojam koji opisuje nove generacije tehnologije, što označava bolje performanse i manje utrošene snage.

Nove čipove kompanije IBM karakteriše znatno veći broj tranzistora zahvaljujući kompaktnijem dizajnu. Novi čipovi sadrže oko 333 miliona tranzistora po kvadratnom milimetru, dok najnapredniji 5nm čipovi kompanije TSMC sadrže oko 173 miliona tranzistora na istoj površini, a Samsungovi oko 127 miliona, prenosi Verge, pozivajući se na Anand Tech.

Foto: Youtube screenshot

TSMC i Samsung proizvode 5nm čipove, dok Intel i dalje pravi 7nm poluprovodnike, a ni od jedne od pomenutih kompanija ne očekuje se da će u dogledno vreme dostići tehnologiju izrade 2nm poluprovodnika. TSCM trenutno razvija 3nm čipove, ali je još u ranoj fazi. Početak masovne proizvodnje 2nm čipova kompanije IBM ne očekuje se pre kraja iduće godine.

 • ZORICA.S

  9.5.2021 #1 Author

  Lepa vest!

  Odgovori

 • GocaBG

  9.5.2021 #2 Author

  Pa to je sjajna vest…

  Odgovori

 • Dragana G

  9.5.2021 #3 Author

  Baterija je vecni problem svima koji koriste mobilni, ovo bi bilo pun pogodak da traje 4 puta duze

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...