SI POZVAO NA EKONOMSKU SARADNJU UMESTO SVETSKE HEGEMONIJE

Ideološki sukobi suprotni tržišnim principima, poručio predsednik Kine

SvetVesti

21.4.2021 14:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ideološki sukobi suprotni tržišnim principima, poručio predsednik Kine Ideološki sukobi suprotni tržišnim principima, poručio predsednik Kine
Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na globalnu saradnju u susret rastućem antikineskom frontu koji predvode SAD, upozoravajući da je “otvorena svetska ekonomija“ od... Ideološki sukobi suprotni tržišnim principima, poručio predsednik Kine

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je na globalnu saradnju u susret rastućem antikineskom frontu koji predvode SAD, upozoravajući da je “otvorena svetska ekonomija“ od suštinskog značaja za oporavak od pandemije. On je pozvao na odbacivanje mentaliteta hladnog rata i ideoloških konfrontacija, navodeći da svetu treba pravda, a ne hegemonija.

“Pokušaji podizanja zidova ili razdvajanja protivni su zakonu ekonomije i tržišnim principima. Naudili bismo tuđim interesima, a da ne bismo imali koristi. Ne smemo dozvoliti da pravila koja je postavila jedna ili nekoliko država budu nametnuta drugima, niti smemo dozvoliti da unilateralizam koji sprovode određene zemlje bude mera celom svetu“, rekao je Si u video obraćanju kineskom forumu Boao za Aziju, prenosi CNN.

Predsednik Kine naveo je da velike zemlje treba da se ponašaju na način koji odgovara njihovom statusu i sa većim osećajem odgovornosti. Iako Si nije imenovao nijednu zemlju, njegove primedbe su zvučale kao prikrivena kritika SAD. Vašington i saveznici uveli su koordinirane sankcije prošlog meseca protiv kineskih zvaničnika zbog navodne represije nad manjinskim ujgurskim muslimanima u provinciji Sinđan.

SAD i Kina
Foto: Tanjug/AP

Većina oštrih sankcija koje je izrekla administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Donald Trump) i dalje je na snazi, a trgovinske tenzije nastavljene su i sa aktuelnim američkim predsednikom Džo Bajdenom (Joe Biden). “Komandovanje drugima ili mešanje u tuđe unutrašnje stvari ne bi dobili nikakvu podršku“, rekao je Si na forumu hiljadama rukovodilaca i političkih lidera.

Neki od najvećih američkih preduzetnika i investitora učestvovali su na događaju, tražeći način da održe ravnotežu u burnom odnosu između dve najveće svetske ekonomije. Očekuje se da će u sredu, poslednjeg dana četvorodnevnog foruma prisustvovati direktori kompanija Apple i Tesla, Tim Kuk (Tim Cook) i Ilon Maks (Elon Musk). 

Si je potvrdio obećanje da će stranim kompanijama biti olakšana ulaganja u Kini. “Otvorenost je od suštinskog značaja za razvoj i napredak. To je takođe ključno za ekonomski oporavak nakon pandemije Covid-19“, rekao je Si i najavio korake za jačanje saradnje Kine sa susednim zemljama.  

Foto: Tanjug/AP

U isto vreme Kina se obavezala sa Rusijom da će ojačati “sveobuhvatno strateško partnerstvo“, a dve zemlje su predložile uspostavljanje regionalnog dijaloga radi rešavanja bezbednosih problema u svojoj okolini. Kina je prošlog meseca odvojeno potpisala sporazum o ekonomsko-bezbednosnom partnerstvu sa Iranom u narednih 25 godina.  

Si je pozvao i na globalnu saradnju u borbi protiv klimatskih promena, navodeći da će “učiniti više na primeni Pariskog sporazuma“. Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da će Si u četvrtak prisustvovati virtuelnom samitu o klimatskim promenama, čiji je Bajden domaćin, prenosi South China Morning Post.

Analitičari ocenjuju da je najava učešća kineskog predsednika znak saradnje između Kine i SAD nakon više godina pogoršanih odnosa o nizu pitanja, kao i signal namere Pekinga da zauzme lidersku poziciju u borbi protiv klimatskih promena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...