Prošle godine zabeležen izvoz od oko milijardu evra

Ima li nade za tekstilnu industriju u Srbiji?

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

23.3.2021 11:29 Autor: Marija Jovanović 5

Ima li nade za tekstilnu industriju u Srbiji? Ima li nade za tekstilnu industriju u Srbiji?
Proizvodnja tekstila i odeće nekada je bila jedan od glavnih izvoznih potencijala Srbije. Ovaj sektor zapošljavao je oko 250.000 radnika, dok je vrednost izvoza... Ima li nade za tekstilnu industriju u Srbiji?

Proizvodnja tekstila i odeće nekada je bila jedan od glavnih izvoznih potencijala Srbije. Ovaj sektor zapošljavao je oko 250.000 radnika, dok je vrednost izvoza iznosila više od pet milijardi dolara.

Danas je tekstilna industrija intenzivna i niskoakumulativna privredna grana koja u Srbiji beleži izvoz od oko milijardu evra, kaže za Biznis.rs Nemanja Jovanović iz Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće u Privrednoj komori Srbije.

„U protekloj godini pojedini tekstilni proizvođači domaćih modnih brendova zabeležili su manji pad prodaje, ali je većina uspela da sačuva bazu tako što je preusmeravala kapacitete na proizvodnju zaštitne opreme. U tekstilnoj industriji u Srbiji danas je zaposleno nešto više od 65.000 radnika i registrovano oko 1.600 privrednih društava za proizvodnju tekstila“, navodi Jovanović.

Foto: Pixabay.com

Kada je reč o potencijalima za razvoj ove industrije, naš sagovornik napominje da tekstilni proizvodi imaju svoje kupce shodno samom kvalitetu i ceni.

„Činjenica da je ne samo u Srbiji, već širom Evrope i sveta, prisutna određena količina jeftinijih tekstilnih proizvoda, ne umanjuje mogućnost prodaje kvalitetnijih proizvoda koji su proizvedeni u domaćim fabrikama“, ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, evropski proizvođači brendova sve više se okreću pronalaženju partnera među zemljama Zapadnog Balkana kako zbog kvaliteta izrade, tako i zbog rokova isporuke, blizine tržišta, lakše komunikacije i bolje logistike.

Kada je reč o kontroli proizvoda od tekstila, Jovanović objašnjava da se strogo poštuju propisane norme i da su svi standardi u skladu sa EU. Za kontrolu kvaliteta u Srbiji nadležne su akreditovane institucije poput Tekstilinspekta, Jugoinspekta, i Vunila.

Foto: Pixabay.com

Jedan od najvećih problema sa kojima se ova industrija susreće jeste nedostatak kvalifikovane radne snage. Ipak, u prethodnih nekoliko godina dosta toga se uradilo po pitanju kadrova kroz sistem dualnog obrazovanja. “Sada u nekoliko gradova širom Srbije imamo srednje stručne škole u kojima se obrazuju kadrovi za tekstilnu industriju, poput krojača, šivača, modelara i mehaničara tekstilnih mašina“, napominje Jovanović.

Bez obzira na manju stagnaciju prošle godine kada je izvoz tekstilnih proizvoda dostigao gotovo milijardu evra, očekivanja su da ova grana privrede u narednim godinama nastavi rast.

„Razlog za takvu prognozu su i inostrane kompanije koje će u narednom periodu otvoriti nove pogone po Srbiji, a sva proizvodnja biće uglavnom okrenuta ka stranim tržištima“, zaključuje naš sagovornik.

  • Ljubinka

    23.3.2021 #1 Author

    Nije samo tekstilna industrija u problemu.

    Odgovori

  • GocaBG

    23.3.2021 #3 Author

    Tekstilna industrija je u ozbiljnom problemu,a nisu jedini…

    Odgovori

  • Tanja

    23.3.2021 #4 Author

    U ovom momentu je svaka delatnost u problemu…pogotovo proizvodjaci…

    Odgovori

  • Marta

    23.3.2021 #5 Author

    Destruktivan narod , unistili smo sve sto je bilo nase ,davno smo izvrsili inkviziciju nad spostvenim kvalitetima , ali hajde da virus bude izgovor.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...