Raport sa svetskih berzi

Ima li razloga za optimizam ulagača ?

BerzaNovacSvetVesti

16.5.2021 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ima li razloga za optimizam ulagača ? Ima li razloga za optimizam ulagača ?
Na Wall Streetu je Dow Jones je umanjio vrednost, u prvom delu prošle nedelje 1,1 odsto, na 34.382 boda, dok je S&P 500 pao... Ima li razloga za optimizam ulagača ?

Na Wall Streetu je Dow Jones je umanjio vrednost, u prvom delu prošle nedelje 1,1 odsto, na 34.382 boda, dok je S&P 500 pao 1,4 odsto, na 4.173 boda, a Nasdaq indeks 2,3 odsto, na 13.429 bodova. Svi ovi indeksi su oštro pali, jer se ulagači plaše jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa, preneli su svi svetski mediji.

Stvari su krenule poprilično na gore, kada je u sredu objavljeno da su potrošačke cene, bez obračuna cena hrane i energije porasle tri odsto, u odnosu na isti mesec prošle godine. U pitanju je najveći skok inflacije u Americi u poslednjih 12 godine. Pritom, inflacija je značajno iznad ciljne inflacije koju je projektovao FED, od dva odsto. Taj izveštaj nije bio iznenađenje, jer su mnogi ekonomisti upozoravali da ogromni fiskalni podsticaji moraju dovesti do rasta cena. Uzrok za veći rast inflacije ekonomisti su i prognozirali i zbog snažnog rasta cene sirovina zbog poremećaja u lancima nabavke, kao i u povećanju zarada u sektorima kojima su potrebni kvalifikovani radnici koji su u deficitu.

Američka centralna banka i dalje ne odustaje od svojih zacrtanih inflatornih ciljeva. Zvaničnici FED poručuju da je rast potrošačkih cena tek privremen i da nema nikakvog razloga da odustanu od postojeće, prilično popustljive monetarne politike.

Njihov stav poklopio se i sa objavom podataka o privrednom rastu. Dobre vesti uticale su da berzanski indeksi nadoknade deo gubitaka s početka prošle nedelje. Podršku rastu indeksa pružili su i objavljeni poslovni rezultati kompanija. Do sada je skoro 460 kompanija iz grupe S&P 500 indeksa objavilo poslovne izveštaje, pri čemu je oko 87 odsto njih zabeležilo veću dobit nego što se to očekivalo. Međutim, strah od inflacije i dalje je vrlo prisutan i, prema procenama analitičara, neće prestati mesecima..

I na evropskim berzama su se među ulagačima smenjivali pesimizam i optimizam. Za nedelju dana je londonski FTSE indeks oslabio 1,2 odsto, na 7.043 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,1 odsto, na 15.416 bodova. Pariski CAC je, sa 6.385 bodova, ostao nepromenjen.

Azijska tržišta su u minusu. Tako je japanski Nikkei indeks, za nedelju dana, pao 4,3 odsto, na 28.084 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...