Hrvatska naftna kompanija u novu koncesiju ulazi kao partner sa 20 odsto udela

INA dobila zeleno svetlo za novi projekat u Egiptu

RegionVesti

11.3.2021 11:27 Autor: Marija Jovanović 0

INA dobila zeleno svetlo za novi projekat u Egiptu INA dobila zeleno svetlo za novi projekat u Egiptu
Hrvatska naftna kompanija INA dobila je konačno odobrenje od strane egipatske nacionalne kompanije za gas (EGAS) i Ministarstva nafte da zaključi ugovor o kupoprodaji... INA dobila zeleno svetlo za novi projekat u Egiptu

Hrvatska naftna kompanija INA dobila je konačno odobrenje od strane egipatske nacionalne kompanije za gas (EGAS) i Ministarstva nafte da zaključi ugovor o kupoprodaji sa kompanijom Wintershall DEA, operatorom sa 40 odsto udela za istraživanje u Istočnom Damanhuru (Blok 10), smeštenoj na kopnenom delu delte Nila.

Ovim INA ulazi u novu koncesiju u Egiptu kao partner s 20 odsto udela, dok je preostalih 40 odsto vlasništvo egipatske kompanije Cheiron. Kako se navodi u saopštenju kompanije, ova istražna koncesija poboljšaće dugoročnu održivost Ininog poslovanja u Egiptu, sarađujući sa uglednim operatorom i snažnim lokalnim partnerom, u gasom bogatom području delte Nila gde već postoji proizvodna infrastruktura.

“Egipat je ključno inostrano tržište kada je reč o istraživanju i proizvodnji Ine, gde smo već dugo prisutni. Ulaskom u ovu novu koncesiju INA proširuje svoj portfelj u Egiptu i stvara preduslove za novu proizvodnju ugljovodonika nakon završetka istražnih aktivnosti. To je u skladu sa našim razvojnim planovima gde bi novi projekti, poput ovog, trebalo da zamene rezerve kompanije i održavaju proizvodnju“, rekao je izvršni direktor INA, Sandor Fasimon.

Istražni period na koncesiji Istočnog Damanhura traje tri godine, a u slučaju komercijalnog otkrića ugovorom je predviđena proizvodna licenca na 20 godina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...