INDIJA UŠLA U 16 DAN KARANTINA Sve više zaraženih, a hroničnim bolesnicima bolje na čistom vazduhu

SvetVesti

9.4.2020 12:19 Autor: Julijana Vincan 0

INDIJA UŠLA U 16 DAN KARANTINA Sve više zaraženih, a hroničnim bolesnicima bolje na čistom vazduhu INDIJA UŠLA U 16 DAN KARANTINA Sve više zaraženih, a hroničnim bolesnicima bolje na čistom vazduhu
Epidemija virusa Covid-19 u Indiji eskalira i do sada je broj zaraženih osoba dostigao 5.916. Preminulo je 178 ljudi, dok je izlečeno 506 osoba.... INDIJA UŠLA U 16 DAN KARANTINA Sve više zaraženih, a hroničnim bolesnicima bolje na čistom vazduhu

Epidemija virusa Covid-19 u Indiji eskalira i do sada je broj zaraženih osoba dostigao 5.916. Preminulo je 178 ljudi, dok je izlečeno 506 osoba. Država je zbog pandemije uvela obavezni karantin, pa se zbog manjeg broja automobila na putevima i smanjenog rada fabrika zagađenost vazduha znatno smanjila. Međutim, ovo je donelo izazvalo posledice po već narušenu indijsku ekonomiju.

Savezna država Maharaštra prijavila je 162 nova slučaja korona virusa, a ukupan broj zaraženih u njoj je 1.297. Odiša, savezna država koja se nalazi na istočnoj obali Indije,  prva je u ovoj zemlji produžila karantin do 30. aprila. Građani Odiše savetovani su da prekrivaju usta maskom ili maramicom ili bilo kojim drugim materijalom sa minimum dva sloja, kako bi se zaštitili. Naven Patnaik, premijer Odiše, zatražio je da avioprevoz i železnice ne počinju da rade pre 30. aprila. Indija je u četvrtak ušla u šesnaesti dan svog nacionalnog zatvaranja, dok odluka o daljem produženju zaključavanja ostaje na čekanju, saznaje ABP live.

Foto: Tanjug/AP

Čistiji vazduh obradovao hronične bolesnike

Delovi Himalaja nakon više decenija ponovo mogu da se vide iz Indije zbog manje zagađenosti vazduha usled pandemije korona virusa. Stanovnici grada Jalandhara u saveznoj indijskoj državi Pundžab kažu da ovaj prizor nije viđen gotovo 30 godina, piše SBS Hindi. Himalaji su vidljivi sa 200 kilometara udaljenosti, što pre nije bilo moguće. Indija je jedna od najmnogoljudnijih država sveta, a gradovi u Indiji su među najzagađenijima na svetu.

Ponekad, posebno zimi, kako hladni vazduh kondenzira izduvni sistem automobila i fabrički dim i vetar padaju, indeks kvaliteta vazduha Nju Delhija može dostići vrednost do 500 ili više. To mnogim ljudima daje hronični kašalj i ozbiljnije bolesti pluća. Ali sada bolesni ljudi uživaju u čistijem vazduhu, otkriva New York Times.

„Moji stari pacijenti kažu da ne mogu da veruju“, rekao je dr Arvind Kumar, hirurg u Delhiju, koji proučava posledice života u mestu sa lošim vazduhom. „Osećaju se lakše i bolje i ređe koriste inhalatore ređe.“

Mnogi Indijci se pridržavaju naredbi da ostanu u zatvorenom prostoru, karantinu koji je postao nacionalni kućni pritvor za naciju od 1,3 milijarde ljudi. Vedro nebo posledica je strogog zastoja – najvećeg na svetu i jednog od najoštrijih – koji je zatvorio fabrike, prizemljio letove, uklonio taksije i gužve autobusa i drugih vozila.

„Ovo je prvi put da sam video tako dramatično spuštanje zagađenja na tako širokom području usled određenog događaja“, rekao je Fei Liu, istraživač kvaliteta vazduha u NASA Goddard centru za svemirske letove, navodi se u NASA izveštaju.

Već krhka indijska ekonomija blizu kraha

Indija je već bila u zamahu dugotrajnog usporavanja ekonomije i pre nego što je naišla pandemija korona virusa. Njegova ekonomija je porasla za samo 4,7 procenata u toku tri meseca zaključno sa 31. decembrom. Sada će rast doživeti snažan udar, s obzirom da se prognozira četvoronedeljni minimum od jednog procenta za finansijsku godinu koja je počela 1. aprila.

Iznenadna i loše planirana zaustavljanja svakodnevnog života i rada, otežala su probleme izvoznicima, jer su njihove pošiljke ostale natovarene u kamionima pored autoputa ili u lukama. Mnogi kupci u inostranstva navode višu silu za otkazivanje narudžbina, dok drugi zahtevaju smanjenje cena i popuste, saznaje Financial Times.

„U celom lancu snabdevanja najosetljivije su fabrike i radnici“, rekao je vlasnik jednog od najvećeg izvoznika obuće, koji je zapošljavao skoro 2.000 radnika. „Neki od naših kupaca su upravo otkazali sve svoje narudžbe, a neki se bave razgovorom o tome, kako da podelimo bol? “

Nagla nacionalni zatvaranja ugrožavaju 50 miliona radnih mesta u tekstilnoj industriji, proizvodnji obuće, nakita i drugh proizvoda široke potrošnje. Vlasnici fabrika i kompanija upozoravaju da neće moći dugo da izdrže da plaćaju radnicima plate bez pomoći države, iako ih Indija na to navodi.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...