INDIJA USKORO PRESTIŽE JAPAN

Indijska ekonomija do 2031. treća na svetu

SvetVesti

24.3.2021 17:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Indijska ekonomija do 2031. treća na svetu Indijska ekonomija do 2031. treća na svetu
Prema analizi sektora za investiciono bankarstvo Bank of America (Bofa Securities), Indija bi trebalo da prestigne Japan na poziciji treće svetske ekonomije – iza... Indijska ekonomija do 2031. treća na svetu

Prema analizi sektora za investiciono bankarstvo Bank of America (Bofa Securities), Indija bi trebalo da prestigne Japan na poziciji treće svetske ekonomije – iza SAD i Kine, i to do 2031. godine.

Bofa Securities je ranije predvidela da će Indija postati treća svetska ekonomija već 2028. godine, ali je zbog šoka koji je izazvala pandemija korona virusa taj vremenski okvir produžen za tri godine, prenosi Business Standard.

Istraživači ističu da bi Indija trebalo da dostigne japanski nominalni BDP u dolarima 2031. godine ako njen rast bude oko devet odsto godišnje – pod pretpostavkom stvarnog rasta BDP od oko šest odsto, prosečne stope inflacije od pet odsto i depresijacije od dva procenta.

Ako rast dostigne 10 odsto godišnje, tada bi Indija do 2030. godine mogla potencijalno nadmašiti Japan, navodi se u izveštaju.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Kako se ističe u istraživanju, Indija je pretrpela ekonomsku krizu zbog prošlogodišnjeg dugotrajnog zatvaranja koje je uvedeno kako bi se usporilo širenje korona virusa. Izgubljeni su milioni radnih mesta, od kojih mnogi trajno. I pored oporavka ekonomije, rejting agencija S&P navodi da se Indija suočava s trajnim gubitkom od oko 10 odsto ekonomske proizvodnje u poređenju sa svojim predpandemijskim nivoom. Ipak, strukturni pokretači privrednog rasta jačaju, prema izveštaju BofA Securities. Oni uključuju produbljivanje finansijske zrelosti, pojavu masovnih tržišta usled povećanja dohotka i predstojeću demografsku dividendu, koja se događa kada zemlja doživi ubrzani rast usled pada stope plodnosti i smrtnosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...