Skok prihoda na dividende firme Housing Development Finance Corporation

Indijski zajmodavac na tržištu nekretnina ostvario rast dobiti od 32 odsto u drugom kvartalu

NovacSvetVesti

1.11.2021 18:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indijski zajmodavac na tržištu nekretnina ostvario rast dobiti od 32 odsto u drugom kvartalu Indijski zajmodavac na tržištu nekretnina ostvario rast dobiti od 32 odsto u drugom kvartalu
Iz kompanije Housing Development Finance Corporation (HDFC) objavljeno je da je za njen rast od 32 odsto u drugom kvartalu zaslužan skok prihoda od... Indijski zajmodavac na tržištu nekretnina ostvario rast dobiti od 32 odsto u drugom kvartalu

Iz kompanije Housing Development Finance Corporation (HDFC) objavljeno je da je za njen rast od 32 odsto u drugom kvartalu zaslužan skok prihoda od dividende.

Neto dobit firme koja je jedan od najvećih zajmodavaca za kupovinu nekretnina u Indiji je od početka jula do kraja septembra iznosio oko 37,8 milijardi rupija (504 miliona dolara), što je značajan rast u odnosu na 28,7 milijardi rupija (oko 383,37 miliona dolara) ostvarenih u istom periodu 2020. godine, navedeno je u saopštenju kompanije.

Samim tim, ova firma je prevazišla predviđanja 13 analitičara koji su učestvovali u istraživanju kompanije Bloomberg. Prihod od dividende je dostigao 11,7 milijardi rupija (oko 156 miliona dolara), što je veliki rast u odnosu na 3,2 milijarde rupija (42,7 miliona dolara) prošle godine.

Sa ubrzanim rastom broja vakcinisanih protiv virusa Covid-19 i oporavkom tržišta rada, indijsko tržište nekretnina dobija podsticaj što se tiče potražnje, a zajmodavci imaju priliku da poboljšaju svoj portfolio. Međutim, kamata koju daje HDFC ostala je nepromenjena čak i kada se povećao broj zajmova za kupovinu stambenih objekata.

Kretanje vrednosti akcija HDFC od početka godine do danas, u indijskim rupijima

Za međunarodne investitore je veoma značajan uspeh HDFC u svetlu kraha kineskog diva na tržištu nekretnina, kompanije Evergrande, jer pokazuje da, barem za sada, nije došlo do veće negativne lančane reakcije na drugim tržištima. HDFC je pružalac finansijskih usluga, ali dominantno je prisutna u sektoru nekretnina.

Kompanija HDFC u septembru je izdvojila 4,5 milijardi rupija (60,1 milion dolara) u provizijama za nadoknadu štete. U iste svrhe, za prethodna tri meseca ova kompanija je odvojila 6,9 milijardi rupija (92,14 miliona dolara), a godinu dana ranije 4,4 milijarde (58,7 miliona dolara).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...