PEKING POTVRDIO NASTAVAK SNAŽNOG EKONOMSKOG OPORAVKA U 2021.

Industrijska proizvodnja i izvoz u ogromnom porastu u Kini

SvetVesti

15.3.2021 12:22 Autor: Vladimir Jokanović 1

Industrijska proizvodnja i izvoz u ogromnom porastu u Kini Industrijska proizvodnja i izvoz u ogromnom porastu u Kini
Ključni ekonomski parametri snažno su porasli u Kini u prva dva meseca 2021. godine, ukazujući na nastavak oporavka druge najveće svetske ekonomije. Kineska industrijska... Industrijska proizvodnja i izvoz u ogromnom porastu u Kini

Ključni ekonomski parametri snažno su porasli u Kini u prva dva meseca 2021. godine, ukazujući na nastavak oporavka druge najveće svetske ekonomije. Kineska industrijska proizvodnja porasla je za 35,1 odsto u januaru i februaru u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Ogroman skok proizvodnje posledica je poređenja sa prošlom godinom kada je većina kineskih fabrika bila u blokadi zbog pandemije korona virusa, ali podatak da je industrijska proizvodnja porasla za 16,9 odsto u poređenju sa prva dva meseca 2019. godine prevazišao je očekivanja analitičara, prenosi BBC.

Izvor: Statista

Oporavak inostrane potražnje pomogao je Kini da poveća rast izvoza, a trgovina na malo, još jedan ključni ekonomski pokazatelj, porasla je za 33,8 odsto u januaru i februaru ove godine. Stopa nezaposlenosti porasla je u istom periodu na 5,5 odsto sa 5,2 odsto u decembru. Kineska vlada saopštila je prošle nedelje da je njen glavni prioritet u 2021. otvaranje više od 11 miliona novih radnih mesta u gradovima.

Vlada je postavila relativno skroman godišnji cilj ekonomskog rasta za 2021. godinu nešto iznad šest odsto, iako analitičari prognoziraju da bi on mogao dostići i osam odsto. Kina je jedina velika svetska ekonomija koja je zabeležila rast BDP u prošloj godini, za 2,3 odsto.

Kineski zavod za statistiku saopštio je da ekonomija treba da nastavi oporavak, kao i da i dalje postoji neravnoteža u ekonomskom oporavku i da Kina treba da pojača podršku za potrošnju. Ekonomisti su ukazali na dvobrzinsku putanju Kine, sa snažnom industrijskom proizvodnjom i izvoznom potražnjom, ali zaostalim oporavkom potrošnje. Indeks proizvođačkih cena u januaru porastao je za 1,7 odsto u odnosu na isti mesec 2020.

Izvor: Zavod za statistiku Kine

Peking je uveo ograničenja putovanja uoči kineskih novogodišnjih praznika u februaru, što je potisnulo potrošnju na putovanja, restorane i zabavne aktivnosti. S druge strane podaci o maloprodaji ukazuju da su proizvodi sa najvećim rastom prodaje bili nakit (rast 99 odsto) i automobili (78 odsto), što je pokazatelj da se raskošno trošilo.

Vrednost izvoza Kine u februaru porastao je na rekordnih 154,9 odsto u dolarima u odnosu na godinu dana ranije, kada je zemlja bila tako reći zatvorena tokom vrhunca pandemije Covid-19, prenosi CNA. Kineski zvaničnici i dalje upozoravaju na teške spoljne uslove, budući da je epidemiološka situacija i dalje teška u drugim delovima sveta, što umanjuje potražnju.

Indeks potrošačkih cena opao je u februaru za 0,2 odsto u odnosu na godinu dana ranije, navedeno je u posebnom saopštenju nacionalnog Zavoda za statistiku, dok je u januaru zabeležen pad od 0,3 procenta. Nakon objave kineskih ekonomskih pokazatelja u ponedeljak cena nafte porasla je za oko jedan odsto.  

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...