INDUSTRIJA GLAVNI NOSILAC PRIVREDNOG RASTA U SRBIJI Uprkos koroni stanje u privredi iznenađujuće povoljno, tvrdi ekonomista Ivan Nikolić

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

2.10.2020 15:50 Autor: Ljiljana Begović 1

INDUSTRIJA GLAVNI NOSILAC PRIVREDNOG RASTA U SRBIJI Uprkos koroni stanje u privredi iznenađujuće povoljno, tvrdi ekonomista Ivan Nikolić INDUSTRIJA GLAVNI NOSILAC PRIVREDNOG RASTA U SRBIJI Uprkos koroni stanje u privredi iznenađujuće povoljno, tvrdi ekonomista Ivan Nikolić
Ekonomista Ivan Nikolić kaže da će brzi oporavak industrije doprineti da privredni rast u trećem kvartalu u Srbji bude bolji od očekivanog. On smatra... INDUSTRIJA GLAVNI NOSILAC PRIVREDNOG RASTA U SRBIJI Uprkos koroni stanje u privredi iznenađujuće povoljno, tvrdi ekonomista Ivan Nikolić

Ekonomista Ivan Nikolić kaže da će brzi oporavak industrije doprineti da privredni rast u trećem kvartalu u Srbji bude bolji od očekivanog. On smatra da će međunarodne finansijske institucije popraviti projekcije našeg godišnjeg privrednog rasta, koji još uvek drže na oko minus tri odsto.

Nikolić navodi da su međunarodne finansijske insitucije konzervativne i da uvek polaze od „najgoreg mogućeg ishoda“, ali i da je taj ishod planiran za Srbiju, relativno bolji od drugih zemalja.

„U trećem kvartalu će svakako biti bolji privredni rast, to je izvesno. Ako pogledamo po sektorima, svakako će nosilac biti industrija, gde se očekuje rast veći od tri odsto međugodišnji i to će biti bolje verovatno i od prvog tromesečja“, rekao je Nikolić .

Foto: Tanjug

Stanje u poljoprivredi bolje od očekivanog

Nikolć kaže da je stanje u poljoprivredi bolje nego prošle godine i ističe da se u tom sektoru očekuje rast od oko četiri odsto. „Uz industriju, poljoprivredu i trgovinu na malo apsolutno kompenzujemo one lošije rezultate iz dela sektora usluga“, rekao je Nikolić.

Navodi da je iznenađujće da je industrija jako dobra i ističe da je imala drastičan pad samo u aprilu, ali da se u junu i avgustu brzo oporavila i vratila na ozbiljne stope rasta. Nikolić kaže da ako dobrim rezultatima u industriji i poljoprivredi dodamo i podršku koja je stigla od države za privredu, ova godina može, uprkos koroni, da bude jako povoljna.

Uveren je i da će te dobre rezultate konstatovati i MMF na predstojećim sastancima sa srpskim vlastima i da će naši ekonomski rezultati za njih biti pozitivno iznenađenje.

Smatra da nema nekog ozbiljnijeg razloga za nastavak aranžmana, ako se uzmu u obzir makroekonomski parametri i strukturne promene koje se dešavaju u srpskoj ekonomiji.

Foto: Piqsels.com

Dobra vest za domaću ekonomiju je Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan

Nikolić je istakao da je još jedna dobra vest za srpsku ekonomiju Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan.

Ističe da je najavljeno oko četiri milijarde evra i da će ta pomoć biti dobra za region u ovom kriznom periodu.

„Evropska pomoć je na liniji ovog talasa, pre svega institucionalnih investitora, koji je započet sa DFC, a pre toga sa Kinom“, ukazao je Nikolić, prenosi Tanjug.

Ocenjuje da je taj plan EU bitniji za Srbiju od američkog DFC, jer su u prethodnim godinama najvažnije investicije dolazile upravo iz Evrope.

  • Gabi

    2.10.2020 #1 Author

    S obzirom da je sektor usluga u poslednje vreme dosta pretrpeo, dobro je da proizvodni i industrijski mogu da poprave donekle opštu situaciju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...