INFLACIJA POD KONTROLOM, SAČUVANA FINANSIJSKA STABILNOST Ekonomski oporavak krajem ove ili početkom sledeće godine, ocenjuje guvernerka Tabaković

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

22.10.2020 14:44 Autor: Ljiljana Begović 0

INFLACIJA POD KONTROLOM, SAČUVANA FINANSIJSKA STABILNOST Ekonomski oporavak krajem ove ili početkom sledeće godine, ocenjuje guvernerka Tabaković INFLACIJA POD KONTROLOM, SAČUVANA FINANSIJSKA STABILNOST Ekonomski oporavak krajem ove ili početkom sledeće godine, ocenjuje guvernerka Tabaković
Narodna banka Srbije očekuje da će već tokom trećeg kvartala biti nadoknađen veliki deo pada privredne aktivnosti iz drugog tromesečja i da će puni... INFLACIJA POD KONTROLOM, SAČUVANA FINANSIJSKA STABILNOST Ekonomski oporavak krajem ove ili početkom sledeće godine, ocenjuje guvernerka Tabaković

Narodna banka Srbije očekuje da će već tokom trećeg kvartala biti nadoknađen veliki deo pada privredne aktivnosti iz drugog tromesečja i da će puni ekonomski oporavak uslediti do kraja godine, ili najkasnije u prvom kvartalu sledeće godine, navela je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

„Očekujemo da se ove godine bruto društveni proizvod Srbije realno smanji za svega 1,5 odsto a da sledeće godine zabeležimo rast od oko šest odsto“, napisala je guvernerka i ocenila da ako Srbija ostvari ovakav rezultat postoji velika mogućnost da ovo bude najbolji rezultat od svih evropskih zemalja.

Objašnjavajući ulogu centralne banke u prethodnim godinama, istakla je da je ključna uloga bila postizanje, a zatim i očuvanje cenovne i finansijske stabilnosti.

U prilog tome navela je da je inflacija sa dvocifrenih nivoa svedena na nivo uporediv sa evropskim zemljama i tokom prethodnih sedam godina očuvana na nivou od oko 2 procenta.

Foto: Tanjug

Držanjem inflacije pod kontrolom smanjeni su troškovi finansiranja privrede, države i stanovništva

Niska inflacija i poverenje u NBS omogućili su ublažavanje monetarne politike pa je referentna kamatna stopa smanjena za 10,5 procentnih poena, sa 11,75 odsto u maju 2013. na 1,25 odsto, što je njen najniži nivo u režimu ciljanja inflacije.

„Znatno nižim kamatnim stopama povećan je raspoloživi dohodak privrede i građana i podržana kreditna aktivnost, što je podstaklo investicije, ekonomsku aktivnost i zaposlenost“, navela je guvernerka, prenosi Tanjug.

Istakla je i da je sačuvana finansijska stabilnost, a nasleđe problematičnih kredita rešeno na sistemski način. Tako je na kraju jula njihovo učešće spušteno na 3,6 odsto, što je za 18,6 procentnih poena niže nego kada je usvojena Strategija za rešavanje problematičnih kredita 2015. godine.

Guvernerka navodi i da uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i neizvesnosti izazvanoj korona virusom, štednja u Srbiji nastavlja da raste. To, prema njenoj oceni, ukazuje na nastavak poverenja stanovništva u stabilnost i sigurnost domaćeg finansijskog sistema.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...