najviša ukupna stopa rasta cena na severnom kavkazu

Inflacija se u većini ruskih regiona ubrzala tokom maja

BankeNovacSvetU fokusuVesti

18.6.2021 18:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Inflacija se u većini ruskih regiona ubrzala tokom maja Inflacija se u većini ruskih regiona ubrzala tokom maja
Većinu ruskih regiona pogodila je ubrzana godišnja inflacije, koja se u maju kretala od 3,31 odsto u Nenetskoj autonomnoj oblasti do 8,12 procenata u... Inflacija se u većini ruskih regiona ubrzala tokom maja

Većinu ruskih regiona pogodila je ubrzana godišnja inflacije, koja se u maju kretala od 3,31 odsto u Nenetskoj autonomnoj oblasti do 8,12 procenata u Republici Kalmikiji, prenosi Bank of Russia.

Rast cena neprehrambenih proizvoda nastavio je da se ubrzava, podstaknut daljim širenjem potražnje koja premašuje potencijal povećanja ponude. Ovo ubrzanje pogoršali su veći troškovi, što je dovelo do toga da su cene građevinskog materijala rasle znatno brže, zbog rasta cena metala i drveta.

Veći troškovi uvoza ubrzali su rast cena mesa i mlečnih proizvoda, što je značajno povećalo inflaciju hrane. Inflacija u uslugama ostala je nepromenjena u maju, iako su se cene u pojedinim segmentima ovog tržišta menjale. Povećana  je godišnja stopa rasta cena za smeštaj i hotelske usluge, dok su opale cene za prevoz i inostrani turizam.

Inflacija je ubrzana u svim saveznim okruzima. Porast je bio najznačajniji u Severozapadnom saveznom okrugu gde je značajan rast godišnje stope rasta cena hrane ubrzan zbog rasta cena usluga, koja je podstaknuta sve većom potražnjom za domaćim turizmom usled ograničenja stranih putovanja.

Inflacija je najmanje porasla na Severnom Kavkazu gde je umereniji bio rast cena hrane, jer je tržište povrća iz staklenika veoma zasićeno. Međutim, najviša ukupna stopa inflacije uključujući hranu je u ovom delu Rusije, piše Bank of Russia.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...